• contact@clinicamasaya.ro
  • Luni - Vineri 8.00 ÷ 20.00

Blogul Clinicii Masaya

Home Blog

Clinica Masaya

Ligamentul incrucisat anterior sau LIA


Nu stim ce este ligamentul incrucisat anterior pana cand nu ne confruntam cu o astfel de situatie. De cele mai multe ori cei care practica sport, intens, de performanta sunt cei care se confrunta cu astfel de probleme. Cauzele acesteia se refera adesea la intindere fortata a genunchiului si miscari bruste.

Jucatori, amatori sau profesionisti, de ski, fotbal, tenis sau baschet, precum si cei care practica luptele de contact sunt cei mai predispusi la astfel de accidentari.

Simptome

Pacientii descriu senzatia de genunchi care se deplaseaza. Ruptura de ligament este adesea insotita de un sunet notabil. Ulterior apare si durerea, inflamatia puternica in primele 24 de ore. Desi aceste simptome trec, se resimte genunchiul instabil, ceea ce nu permite miscari ca inainte. Disconfort poate sa apara si in timpul mersului, nu doar cand este depus efort fizic.

Se va impune consult de specialitate, examinare fizica si anamneza, radiografie, chiar si RMN.

Este operatia o urgenta?

Concret, in cazul ligamentului incrucisat anterior sau pe scurt spus LIA, unul din cele 4 ligamente de la genunchi se rupe complet sau partial. Rolul ligamentului este de a stabiliza articulatia. Tratamentul este diferit in functie de gravitatea cazului. Asadar nu se exclude operatia, insa aceasta nu este considerata urgenta medicala.

In cadrul clinicii noastre pacientii au parte de tratament eficient. Doctorul Tarek Nazer opereaza pacientii cu ligament incrucisat anterior, cu rol de a reconstrui ligamentul. Specializat in chirurgia artroscopica minim invaziva, Dr. Tarek efectueaza ligamentoplastii. Rezultatul este de a obtine un genunchi stabil, perfect functional ca si inainte de accidentare. Asadar sportivii isi pot relua activitatea ulterior.

Operatia va implica incizii mici, asadar recuperarea va fi intr-un timp mai scurt, cicatricile vor fi mici si ele, spitalizare de scurta durata si dureri minime.

Operatia este recomandarea medicului, in functie de anumiti parametri:

  • Rezultatele recuperarii fizice.
  • Varsta pacientului si istoricul sau medical.
  • Cat de instabil este genunchiul.
  •  Alte afectiuni existente, cum ar fi artroza.

Indicatii post operatorii in cazul pacientilor cu LIA

Recuperarea totala are loc in timp, in decurs de aproximativ 3-6 luni. In functie de evolutie, reluarea activitatii sportive poate incepe dupa 5 luni de la operatie.

Post operator pacientul poate totusi sa mearga. In primele zile de dupa operatie acesta va putea misca genunchiul incat sa ajunga la 90 de grade. De asemenea, va fi necesara si kinetoterapia.

Pacientul revine la munca sa in functie de activitatea pe care o desfasoara - in maximum 2 saptamani daca are o viata sedentara, munca la birou, dupa 4 pana la 6 saptamani daca are munca pe teren si in medie dupa 2-4 luni pentru cei care ridica greutati, au activitate fizica intensa.

Tratament conservator - kinetoterapie si fizioterapie

In mod special pentru pacientii cu varsta inaintata, poate chiar si celor cu o viata sedentara, daca celelalte structuri ale genunchiului sunt intacte, tratamentul chirurgical ar putea fi inlocuit de fizioterapie si/sau kinetoterapie. Poate fi necesara:

  • Purtarea unei orteze.
  • Kinetoterapie pentru tonifierea musculaturii.
  • Fizioterapie, asa cum va recomanda medicul curant, intrucat sunt mai multe tipologii - cu ultrasunete, electroterapia, magnetoterapia etc.

Asadar, operatia ligamentului intrucisat anterior nu este de speriat, nu este foarte grava, insa nici nu trebuie ignorata. Programati un consult de specialitate, accesand si pagina noastra clinicamasaya.ro pentru detalii. 

Dr. Tarek Nazer
Dr. Tarek Nazer

Dr. Tarek Nazer, medic ortoped supraspecializat in chirurgia artroscopica minim invaziva si chirurgia artroscopica a membrului inferior


Adauga un comentariu

Comentariile pe care le veti posta vor apare dupa aprobarea lor de catre administratorul site-ului. Va multumim pentru intelegere !