• contact@clinicamasaya.ro
  • Luni - Vineri 8.00 ÷ 20.00

Blogul Clinicii Masaya

Home Blog

Clinica Masaya

Primul ajutor in caz de traumatisme usoare ale oaselor si articulatiilor


1. Ce facem atunci cand ne-am luxat glezna/incheietura mainii?

Luxatia reprezinta ruperea ligamentelor asociate cu deplasarea capetelor osoase afara din cavitatea articulara. Primul lucru pe care il facem este sa comunicam cu victima, apoi sa verificam daca are vreo deformare a membrelor sau sangerare, dupa ce am constatat starea victimei, trebuie sa apelam la un echipaj medical specializat. Pana la sosirea echipajului, trebuie sa incercam sa imobilizam cu o fasa/ atela improvizata articulatia cu grija, evitand contactul cu membru ranit sau miscarea brusca a acestuia. In acelasi timp este important sa va asigurati ca circulatia periferica este prezenta. Apoi se transporta victima la un spital cu sectie de ortopedie, pentru reducerea luxatiei si evaluarea completa.
Este important sa nu incercati sa reduceti singuri luxatia pentru ca puteti provoca mai multe complicatii.

2. Cum procedam cu vanataile?

Echimoza sau vanataia reprezinta sangerarea subcutanata aparuta ca urmare a lezarii unui vas de sange, cel mai adesea fiind consecinta unui traumatism. Apare durere si o pata colorata rosu-violaceu, imediat dupa o lovire la locul acesteia. Evolutia acesteia este intre 7-12 zile prin schimbarea treptata a culorii datorita metabolizarii hemoglobinei. Tratamentul echimozelor nu este unul specific, dar sunt recomandate cateva masuri pentru a reduce disconfortul cauzat de acestea. Se recomanda sa se aplice comprese locale reci timp de 10-15 minute in primele 48 de ore, urmate apoi dupa cele 48 de ore sa se continue cu aplicatii calde, iar pentru diminuarea durerilor se poate administra un antialgic.

3. De ce dor oasele dupa o lovitura?

Dupa un traumatism, in acelasi fel in care apar echimoze, la nivelul tesutului apare si un edem osos, ce reflecta o senzatie de disconfort si durere, mai ales in timpul mersului, care variaza in severitate in functie de intensitatea traumatismului. Categoric acest lucru se ia in considerare atunci cand osul nu a suferit un traumatism atat de mare incat sa se produca o fractura , in cazurile cu  fractura durerile provin prin miscarea fragmentelor osoase, ceea ce provoaca dureri foarte mari. In momentul in care durerea si edemul persista o perioada lunga de timp, nu cedeaza in repaus sau la administrarea de medicatie antiinflamatoare, este recomandat sa va prezentati la un consult de specialitate pentru a stabili care este diagnosticul cu exactitate si a demara investigatiile necesare si nu in ultimul rand care este tratamentul corect.

In cadrul clinicii Masaya gasesti cei mai buni medici si kinetoterapeuti care colaboreaza pentru a identifica si trata cu success afectiunea dumneavoastra. In cadrul clinicii gasiti departamentele : ortopedie, reumatologie, cardiologie, dar si departamentul de recuperare medicala, astfel beneficiate atat de diagnosticare cat si de tratament in cadrul aceleasi clinici.

Dr. Tarek Nazer
Dr. Tarek Nazer

Dr. Tarek Nazer, medic ortoped supraspecializat in chirurgia artroscopica minim invaziva si chirurgia artroscopica a membrului inferior


Adauga un comentariu

Comentariile pe care le veti posta vor apare dupa aprobarea lor de catre administratorul site-ului. Va multumim pentru intelegere !