O problema de actualitate cu care se confrunta generatia secolului XXI este redata de sedentarism. Sedentarismul reprezinta lipsa activitatilor fizice pe perioade indelungate de timp, si care favorizeaza aparitia unor afectiuni metabolice, cardio-vasculare, psihice, etc.
Stilul de viata sedentar este demonstrat prin studii de specialitate ca al patrulea factor de risc pentru mortalitate. Primele locuri sunt ocupate de hipertensiunea arteriala, consumul de tutun si hiperglicemia. Din nefericire, lipsa activitatii fizice este intr-o continua crestere la nivel global avand consecinte precum diminuarea oxigenarii organismului, obezitatea, cresterea riscului aparitiei cancerului, afectarea posturii si aliniamentul gresit al tuturor structurilor corpului.
Pe de alta parte, activitatea fizica este definita ca o miscare produsa de muschii corpului cu consum de energie. Toate activitatile pe care le intreprinde o persoana pot include o multitudine de grupe musculare: activitatile casnice, ocupationale, dar si cele recreationale.
Organizatia Mondiala a Sanatatii informeaza ca persoanele intre 19 si 64 de ani ar trebui sa beneficieze de 150 minute de activitate fizica moderata sau 75 de minute de activitate fizica intensa.
Lipsa activitatii provoaca in randul tuturor persoanelor probleme de greutate ajungand la diagnosticul de obezitate. Pentru evaluarea corecta, obezitatea se masoara prin IMC – indicele de masa corporala si circumferinta abdominala. Pentru aflarea IMC-ului, greutatea corporala (kg) se imparte la patratul inaltimii exprimat in m. indicele de masa corporala ajuta la clasificarea gradelor de obezitate:
Obezitatea este o afectiune cu mai multe urmari si trebuie tratata cu seriozitate. Pe langa un plan alimentar bine stabilit de catre nutritionist, este necesara inceperea unei activitati fizice pentru a ajuta in lupta cu kilogramele in plus. Un prim pas in combaterea sedentarismului este reprezentat prin integrarea catorva miscari usoara in rutina. Spre exemplu, iti recomandam sa te deplasezi catre locul de munca cu un mijloc de transport in comun sau chiar pe jos; sa parchezi masina la cateva scari de bloc distanta sau mai departe de hipermarket; sa folosesti scarile in detrimentul liftului si sa intretii activitati recreationale prin miscare.
Daca simti ca nu poti intregra aceste obiceiuri in programul zilnic sau daca ai dureri musculare sau articulare, cel mai indicat ar fi sa urmezi cateva sedinte de kinetoterapie. Kinetoterapia este terapia prin miscare, efectuata atat in scop terapeutic cat si profilactic si urmareste reintegrarea pacientului in activitatile desfasurata in mod normal, zilnic.
Cele mai multe dintre bolile cardio-vasculare au drept cauza sedentarismul, fumatul si alimentatia dezechilibrata. Lipsa activitatii fizice si inactivitatea prelungita au ca rezultat de-a lungul timpului scaderea rezistentei la effort, destabilizarea sistemului osos, instalarea osteoporozei, cresterea riscului dezvoltarii cancerului sau aparitia diabetului zaharat.
Kinetoterapia include un ansamblu de programe, tehnici si metode care favorizeaza procesul recuperator. Kinetoterapeutii ajuta pacientii atat prin cursurile de supraspecializare invatate de ei, cat si pe plan psihologic pentru a depasi etapele solicitante ale recuperarii. Trebuie sa venim in intampinarea pacientilor cu urmatoarele precizari:
Kinetoterapia nu inseamna masaj – de cele mai multe ori, kinetoterapia este confundata cu masajul. Gresit ! Kinetoterapia utilizeaza exercitiul fizic in scop terapeutic si poate apela in procesul de recuoerare la sedinte individuale de masaj, cu scop decontracturant sau tonifiant asupra unor segmente musculare.
Kinetoterapia nu doare – se practica sub atenta supraveghere a terapeutilor, iar in momentul aparitiei durerii se opreste desfasurarea exercitiilor. Exercitiile vor fi initala usor de executat si placute pentru pacient, iar cu trecerea timpului si stapanirea cat mai buna a manevrelor de executare, se va aborda un nivel de dificultate mai crescut, cu scopul de a dezvolta tonusul muscular.
Kinetoterapia pediatrica – se recomandata copiilor nou-nascuti si pana la cei in jurul varstei de 16 ani. In general, bebelusii au nevoie de kinetoterapie pentru o stimulare motorie in procesul de dezvoltare. Copiilor intre 1-3 ani le este evaluat mersul, precum si interactiunea cu mediul inconjurator, copiilor intre 3-5 ani le este observat echilibrul si corectitudinea mersului (se pune accent pe sprijinul podal, se observa mersul incorect la unii copii prin mers pe varfuri din cauza scurtarii tendonului achilean sau prabusirea boltei plantare). Copiilor intre 6-9 ani le sunt analizate pozitiilor pe scaun, in timpul orelor de scoala, iar preadolescentilor si adolescentilor le sunt observate si corectate atitudinile gresite de postura (atitudinea cifotica in care copilul sta cu capul, umerii, pieptul inclinat spre inainte si devin “cocosati”, atitudinea scoliotica in care apare o asimetrie usor vizibila la nivelul umerilor, cand acestea poarta ghiodanul mai mult pe un umar si inegalitatea afecteaza postura, musculatura si chiar sistemul respirator, iar atitudinea lordotica in care copilul isi proiecteaza bazinul spre inainte, in anterversie din cauza musculaturii insuficient dezvoltate atat la nivelul abdomenului, cat si a musculaturii paravertebrale lombare. Sunt compuse programe de recuperare pentru fiecare afectiune in parte. Sedintele de recuperare sunt interactive, pe langa exercitiile efectuate cu scop terapeutic, copiii isi dezvoltate si abilitatile sociale.
Kinetoterapia geriatrica – este ramura recuperarii medicale ce vizeaza pacientii cu varsta de peste 65 de ani. Odata cu trecerea timpului, persoanele in etate dobandesc o fragilitate musculara, osoasa, vasculara si chiar metabolica cu care trebuie sa fie mai atenti. Intervin modificari articulare din cauza artrozei, osteoporozei, proceselor cronice degenerative, precum si a fracturilor provocate din cauza lipsei coordonarii. Rolul kinetoterapiei in geriatrie este de a imbunatati calitatea vietii pacientilor, a functiilor motorii prin recastigarea si imbunatatirea echilibrului si prin dezvoltarea tonusului muscular.
Kinetoterapia pentru adulti – dupa 8h petrecute la birou, dupa 8h de ortostatism prelungit sau dupa 8h de lucru cu diverse greutati, organismul uman sufera modificari are structurilor osoase. Se instaleaza pozitiile compensatorii datorate dezechilibrelor existente si pot interveni diverse leziuni cauzate de o pozitii prelungile incorecte sau a suprasolicitarii musculaturii, tendoanelor, structurilor musculo-scheletale (sindromul de tunel carpian este un sindrom de referinta cu privire la suprasolicitare membrelor superioare prin lucrul la calculator). Contracturile musculare paravertebrale pot fi suparatoare si se amelioreaza doar prin intermediul kinetoterapiei (detensionare, stretching) sau fizioterapie, dar si fracturile sau entorsele survenite printr-o miscare gresita necesitate o perioada de recuperare adecvata.
Asadar, kinetoterapia, ramura a medicinei fizice de recuperare si reabilitare poate fi liantul impotriva sedentarismului! Venim in intampinarea ta cu o echipa tanara de specialisti, bine instruiti, gata de a-ti acorda cel mai eficient tratament.
Clinica Masaya dispune pe langa numeroasele specializari in ortopedie si de specializarea nutritie si remodelare corporala alaturi de tehnicianul nutritionist Wasim Nazer. Dansul poate crea dieta personalizata in functie de obiectivele stabilite initial sau poate utiliza cele mai moderne aparate pentru remodelare corporala. De asemenea, fiziokinetoterapeutii sunt mereu disponibili pentru a lucra alaturi de pacientii ce sunt determinata sa lupte impotriva sedentarismului.
Dr. Tarek Nazer, medic ortoped supraspecializat in chirurgia artroscopica minim invaziva si chirurgia artroscopica a membrului inferior
Comentariile pe care le veti posta vor apare dupa aprobarea lor de catre administratorul site-ului. Va multumim pentru intelegere !