• contact@clinicamasaya.ro
  • Luni - Vineri 8.00 ÷ 20.00

Blogul Clinicii Masaya

Home Blog

Clinica Masaya

Recuperarea medicala a tendinitelor


Tendinita este o afectiune a tendonului (format din fascicule fibroase care fixeaza muschii de oase), ce se exprima clinic prin acuze subiective dureroase, iar obiectiv prin modificari de forma si/ sau consistenta a tendonului. Poate surveni brusc, in urma unui traumatism initial sau dobandit in urma  suprasolicitarii segmentului respectiv sau prin actiunea repetata a unor forte de frecare si tractiune.

Afectiunea se caracterizeaza prin tumefactie, iar la palpare, se constata o zona dura, dureroasa, uneori insotita de crepitatii; manevrele de intindere pasiva sau activa a tendonului sunt foarte dureroase, sau chiar imposibile. Tendinita afecteaza in general umerii, genunchii, coatele, soldurile, calcaiele si incheietura mainii.

Tendinita de umar apare fecvent la sportivi ,afectand miscarile  datorita durerilor, sensibilitatii si rigiditatii.

Factorii favorizanti includ tulburari circulatorii, deprinderi biomecanice gresite, tulburari endocrine, greseli metodice de pregatire, oboseala, supraantrenament, carente alimentare. Frecvente, sunt: tendinita epicondiliana (epicondilita cotului) si epitrohleana (epitrihleita); acestea apar la tamplari, jucatori de tenis, dactilografi, etc. Tenosinovitele apar mai ales la maini, in anumite conditii de munca (dactilografie), fiind considerate chiar ca afectiuni profesionale.

In prima faza a recuperarii unei tendinite este repausul segmentar  sau in cazurile acute,se imobilizeaza 10-15 zile. Mobilizarile folosite in kinetoterapie ,efectuate in limita suportabilitatii durerii,pot ajuta sa creasca miscarea in articulatie si poate scadea durerea din zona locala.

Kinetoterapia, vizeaza cresterea mobilitatii articulare, prin exercitii specifice, vizeaza prin anumite exercitii consolidarea tendonului si in general, urmareste recuperarea functionalitatii articulatiei.

Exercitiile stabilite in programul kinetic,trebuiesc efectuate treptat,fara a solicita articulatia excesiv si au rolul de a mentine musculatura intr-o conditie buna,nelasand-o sa se atrofieze.

Exercitiile de stretching contribuie la imbunatatirea miscarii si a flexibilitatii articulatiei. Inaintea inceperii oricarui tip de miscare,se face o incalzire in prealabil. Dupa ce se performeaza miscarea, se pot folosi greutati si benzi elastice pentru efectuarea exercitiilor.

Kinetoterapia urmareste totodata si prevenirea episoadelor viitoare ale tendinitei.

Daca durerea este acuta se indica fizioterapia , care foloseste curentul electric in scop terapeutic (electroterapia) prin utilizarea curentilor de joasa frecventa, de medie frecventa, interferentiali, curenti diadinamici si  ultrasunetele, avand ca principal scop obtinerea de efecte antalgice, antiinflamatorii si vasculo-trofice. Tratamentul cu ultrasunete, imbunatateste circulatia sangelui, ajutand astfel la grabirea procesului de vindecare.

In cadrul clinicii Masaya puteti beneficia de o evaluare specializata din partea medicului nostru ortoped Tarek Nazer, care va va propune un tratament personalizat  (infiltratii, proceduri de kinetoterapie si fizioterapie), in functie de particularitatile fiecarui pacient, colaborand cu kinetoterapeutii clinicii noastre si  urmarind indeaproape evolutia pacientilor.

Dr. Tarek Nazer
Dr. Tarek Nazer

Dr. Tarek Nazer, medic ortoped supraspecializat in chirurgia artroscopica minim invaziva si chirurgia artroscopica a membrului inferior


Comentarii


Adauga un comentariu

Comentariile pe care le veti posta vor apare dupa aprobarea lor de catre administratorul site-ului. Va multumim pentru intelegere !