• contact@clinicamasaya.ro
  • Luni - Vineri 8.00 ÷ 20.00

Evaluarea coloanei vertebrale

INFORMATII UTILE:

Evaluarea coloanei vertebrale

Coloana vertebrala este segmentul cel mai important al aparatului locomotor formand scheletul axial al trunchiului. Coloana vertebrala este situata pe linia mediana a trunchiului, in plan superior cu regiunea cefalica, inainte cu coastele, iar inferior prin intermediul sacrului cu oasele bazinului.

Coloana vertebrala este formata din 33 de vertebre care sunt alcatuite dintr-un corp vertebral situat anterior si un arc vertebral situat posterior iar intre cele doua se formeaza canalul vertebral.

Elasticitatea si rezistenta coloanei vertebrale sunt asigurate de cele 3 curburi fiziologice:

  • Lordoza cervicala
  • Cifoza toracala
  • Lordoza lombara

Coloana vertebrala are doua functii importante cea statica de sustinere a corpului si a segmentelor din partea superioara si functia dinamica de asigurare a mobilitatii trunchiului, capului si gatului.

Lordoza inseamna o curbura cu convexitatea anterioara, iar cifoza o curbura cu convexitatea posterioara. Curburile atenueaza socurile si favorizeaza mentinerea echilibrului coloanei pe bazin. Bazinul impreuna cu membrul inferior se constituie in suportul coloanei vertebrale. Pentru asigurarea mobilitatii si rezistentei coloanei, vertebrele sunt conectate prin discuri intervertebrale si ligamente.

Examinarea coloanei se face initial cu pacientul in ortostatism, iar ulterior se fac anumite manevre pe fiecare segment. Se evalueaza gradul de mentinere a celor 3 curburi fiziologice si se urmaresc eventualele tulburari de statica, asimetrie sau atitudini vicioase, iar in final se evalueaza gradul de mobilitate pe fiecare segment.

La nivelul coloanei cervical se face flexia anterioara cu evaluarea distantei dintre barbie si piept si flexia posterioara cu evaluarea distantei dintre cap si perete. Se evalueaza de asemenea flexia laterala de fiecare parte a capului si rotatia capului.

Mobilizarea active sau pasiva a coloanei cervicale poate fi insotita de parestezii in zona lateral a gatului, umarului, bratului, antebratului sau degetelor. La nivelul coloanei toracale se evalueaza gradul exapansiune a cutiei toracice in timpul miscarilor respiratorii prin diferenta intre circumferinta toracica in inspire si expire. Iar la nivelul coloanei lombare se evalueaza flexia anterioara prin masurarea distantei dintre degete si podea, prin efectuarea manevrei Schober, apoi se face flexia lateral in ambele parti.

Evaluarea pacientului este un pas important, aceasta trebuie facuta la intrarea in terapie, pe parcurs si la finalul acesteia.

Clinica Masaya - locatie

Strada Aviator Popisteanu nr 16, sector 1, Bucuresti ( la 800 m de la statia de metrou 1 MAI )