Ruptura de ligament incrucisat anterior (LIA) este cea mai frecventa leziune ligamentara a genunchiului. Exista numeroase metode de reconstructie a LIA, dintre care amintim autogrefa din tendonul patelar, autogrefa din gracilis si semitendinos (hamstring), sau alogrefa (autogrefa se preleva de la pacient, iar alogrefa este obtinuta de la furnizori specializati in medicina sportiva).
Studiile arata ca orice genunchi instabil, dureros si cu leziune partiala (in cazul sportivilor) sau completa (in cazul tuturor persoanelor) trebuie tratata chirurgical prin reconstructie de ligament incrucisat anterior, prin diferite metode valabile in ziua de astazi. Prin reconstructie evitam aparitia artrozei si a leziunii de menisc, secundare rupturii de ligament incrucisat anterior.
Operatia se face prin recoltarea unui ligament (se pot folosi ligamente de tip hamstring sau tendonul patelar) si efectuarea reconstructiei dupa prepararea grefei si al canalului unde noul ligament va fi introdus. Fixarea autogrefei se realizeaza initial la nivelul tunelului femural folosind endobuton, care fixeaza grefa pe corticala externa a femurului. La nivelul tunelului tibial folosim un surub resorbabil. Tensionarea grefei se realizeaza prin flectarea genunchiului la 20 de grade.
Protocolul de recuperare postoperator reconstructiei de ligament incrucisat anterior
Exerciții
Exerciții
Exerciții
ameliorarea forței musculare, rezistenței și a propriocepției
Dr. Tarek Nazer, medic ortoped supraspecializat in chirurgia artroscopica minim invaziva si chirurgia artroscopica a membrului inferior
Comentariile pe care le veti posta vor apare dupa aprobarea lor de catre administratorul site-ului. Va multumim pentru intelegere !