• contact@clinicamasaya.ro
  • Luni - Vineri 8.00 ÷ 20.00

Protocol recuperare picior stramb congenital

Protocol recuperare picior stramb congenital

Protocol de recuperare al picioruului stramb congenital

Piciorul stramb congenital este o anomalie a nou-nascutilor, in care piciorul este rasucit spre interior. Incidenta este destul de ridicata, unul din 1000 de bebelusi sufera de aceasta afectiune. Poate aparea unilateral sau bilateral (la 50% din pacienti afectiunea este prezenta la ambele picioare).

Cauze

Cauzele sunt inca necunoscute, se fac doar presupozitii. Se stie doar faptul ca aceasta afectiune nu este embrionara, deoarece apare in al 2-lea trimestru de sarcina, in saptamanile 20-22. Se pare ca exista o predispozitie genetica, observandu-se ca daca unul sau ambii parinti au suferit de aceasta afectiune, riscul de aparitie la copil este 3-4 %. Se mai poate asocia cu anumite anomalii, ca ex. Mielomeningocelul, Atrogripoza, etc.

Diagnosticul piciorului stramb congenital 

De cele mai multe ori diagnosticul poate fi pus in timpul sarcinii, cu ajutorul ecografului, dar exista si cazuri cand deformarea poate fi descoperita la nastere.

Tratament

Singura metoda care da rezultate remarcabile este metoda Ponseti, descrisa in 1950 de catre Ignacio Ponseti. Aceasta metoda se realizeaza de catre medicul ortoped si consta in manipularea piciorului, urmata de aplicarea unor aparate gipsate succesive (de la degete pana la baza coapsei). Se realizeaza 4-5 imobilizari gipsate, timp de 4-5 saptamani. Fiecare imobilizare este precedata de manipularea piciorusului cu blandete, pentru a intinde ligamentele si tendoanele, gipsul fiind pus pentru pentru a mentine corectia obtinuta prin manipulare. Se poate sectiona tendonul ahilian inainte de ultima imobilizare pentru a ajuta la corectia completa (se utilizeaza in 80 – 95 % din cazuri).

Pentru ca piciorul sa fie adus in pozitie de maxima corectie si pentru a impiedica recidivele se va purta orteza de abductie pentru 2-3 luni, 23 h pe zi, si apoi doar noaptea timp de 2-4 ani. Aceasta metoda trebuie efectuata chiar din prima sau a 2 –a saptamana de viata si trebuie respectata cu strictete pentru a da rezulatele scontate si pentru a preveni recidivele.

Protocol de recuperare si Kinetoterapie pentru piciorul stamb congenital :

Consta in proceduri de manipulare si masaj efectuate de catre un specialist. Se efectueaza 2-3 sedinte pe zi, timp de 10 - 15 minute fiecare, in cadrul carora se intind tendoanele si ligamentele si se tonifiaza musculatura afectata. Dupa ultima sedinta de kinetoterapie dintr-o zi, se pot aplica benzi kinesiologice pentru a mentine gradul de corectie obtinut in ziua respectiva, dar si pentru a continua corectia, pana se va ajunge la pozitia fiziologica a piciorului copilului.

Este foarte important ca protocolul de recuperare sa fie personlizat in functie de gradul de defomitate si varsta pacientului. Echipa de recuperare din cardul Clinicii Masaya a indus un program special pentru corectia piciorului stramb congenital

Clinica Masaya - locatie

Strada Aviator Popisteanu nr 16, sector 1, Bucuresti ( la 800 m de la statia de metrou 1 MAI )