Condomalacia rotuliana reprezinta afectarea cartilajului articular al rotulei, rotula este osul rotund aflat in partea anterioara a genunchiului. Ea face parte din aparatul extensor al genunchiului impreuna cu muschiul cvadriceps si tendonul rotulian.
Cauzele aparitiei condromalaciei rotuliene:
- Suparasolicitarea articulatiei
- Uzura simpla pe masura ce inaintarii in varsta
- Leziuni acute traumatice
- Probleme de biomecanica articulara(aliniament articular)
- Insuficiente musculare Simptomele condromalaciei rotuliene pot fi:
- Durere pe partea anterioara a genunchiului(durerea poate creste in intensitate la urcat / coborat scari; mers pe jos; stat in pozitia ghemuit; stat cu genunchiul indoit)
- Dureri vagi in interiorul articulatiei genunchiului, care nu sunt centrate intr-un loc anume
- Genunchiul poate trosni
- Genunchiul se poate umfla si rigidiza
Tratamentul condromalciei rotuliene :
- Chirurgical
- Non chirurgical:
- Medicamentos: antiinflamatoare, analgezice, corticosteroizi
- Punere in repaus a genunchiului
- Aplicatii locale cu gheata - scade inflamatia
- Orteze de genunchi - pot proteja articulatia si imbunatati pozitia rotulei
- Taping - pentru a reduce durerea si imbunatatii mobilitatea
- Kinetoterapie (se poate face pre si post-operator sau profilactic)
Programul de recuperare pentru condromalacia rotuliana implica :
- Exercitii specifice pentru a creste tonusul muscular la nivelul musculaturii ce sustine genunchiul: cvadriceps, hamstring, ischiogambieri
- Evitarea activitatilor care comprima rotula pe femur; nu se fac exercitii pe stepper, fandari, genoflexiuni, aparate pentru extensia piciorului cu greutati
- Se evita practicarea sporturilor care pot agrava simptomele condromalaciei rotuliene: baschet, fotbal, volei, atletism, squash, rugby, handbal
- Se pot practica sporturi precum: ciclism(saua sa fie intr-o pozitie cat mai inalta si se evita dealul / panta); ski, ski-ul cross - country, inot.
- Programul de exercitii ar trebui efectuat sub suparavegherea unui medic specialist si a unui kinetoterapeut. Urmatoarele exercitii sunt orientative, nu este indicat sa le faceti singuri acasa, fara a consulta medicul. Medicul impreuna cu kinetoterapeutul vor face o evaluarea si vor elabora un program de exercitii individualizat.
- Din decubit dorsal, cu genunchiul indoit pe o perna, pacientul ridica piciorul astfel incat sa extinda genunchiul complet; se pastreaza extensia genunchiului pentru 5 secunde, apoi se coboara usor piciorul in pozitia initiala.
- Din decubit dorsal, cu genunchiul in extensie completa, pacientul ridica membrul inferior de pe planul mesei / patului.
- Din decubit ventral, pacientul apropie calcaiul de sezut, la nivelul anterior al coapsei si genunchiului va simti o intindere pe care o va mentine 15-20 secunde.
- Pacientul la marginea patului in asezat, cu gambele atarnate, executa flexia - extensia genunchiului.
- Din asezat cu genunchii extinsi, pacientul executa o contractie izometrica a ischiogambierilor.