Clinica Masaya - locatie
Strada Aviator Popisteanu nr 16, sector 1, Bucuresti ( la 800 m de la statia de metrou 1 MAI )
Artroscopia de genunchi este o procedura chirurgicala minim invaziva, de precizie si finete care permite diagnosticul si tratamentul leziunilor intraarticulare, presupunand o durata de spitalizare si recuperare mult redusa fata de interventiile clasice. Artroscopia se realizeaza prin 2 incizii, prin care se introduce o camera si diferite instrumente fine pentru a rezolva problemele care pot aparea la nivelul genunchiului (leziuni meniscale, leziunea ligamentelor incrucisate anterior si posterior, gonartroza, corpi liberi intraarticulari, condromalacia, osteocondrita disecanta, instabilitatii rotuliene).
Operatia: procedura se efectueaza intr-o sala de operatii dotata corespunzator si dureaza aproximativ 20-40 minute, cu anestezie locala, rahidiana sau generala.
Procedura de recuperare difera de la pacient la pacient in functie de diagnostic, varsta si de motivatia pacientului.
Cele mai comune operatii cu ajutorul artoscopului sunt meniscectomiile, ligamentoplastiile.
Meniscectomia
Faza I de recuperare dupa o artroscopie de genunchi si meniscectomie (primele 3 zile)
Obiective:
Faza II dupa o artroscopie de genucnhi si meniscectomie (ziua 3-7)
In aceasta faza se initiaza sprijinul total, cu exceptia cazului in care se sutureaza meniscul, insistand asupra derularii pasului posterior, flexia genunchiului in timpul fazei oscilante si atacul solului cu calcaiul. Se incepe cu exercitiile de tonifiere a cvadricepsului (exercitii izometrice sau impotriva unei rezistente controlate de catre terapeut). Crioterapia locala si alte proceduri fizicale antialgice (ultrasunet, laser, tecar) ce faciliteaza recuperarea.
Faza III dupa o artroscopie de genucnhi si meniscectomie (8-30 zile)
Tratamentul fizical-kinetic se intensifica pe masura ce genunchiul este mai putin inflamat si mai putin dureros. Sprijinul complet se realizeaza progresiv, dar in prima etapa se limiteaza ortostatismul prelungit ca si urcatul-coboratul scarilor. Castigul in amplitudine nu pune nici o problema deosebita. Kinetoterapia activa nu trebuie destinata numai cvadricepsului, ci si a ischiogambierilor. Se lucreaza in lant muscular deschis, impotriva unei rezistente manuale sau cu ajutorul benzilor, a greutatilor pentru picioare si a mingilor, etc.
Faza IV dupa o artroscopie de genucnhi si meniscectomie (dupa 30 de zile)
Este destinata recuperarii activitatii sportive. Ea nu incepe decat daca genunchiul nu prezinta inflamatie si durere, iar forta cvadricepsului este egala cu cea a membrului sanatos.
Strada Aviator Popisteanu nr 16, sector 1, Bucuresti ( la 800 m de la statia de metrou 1 MAI )