• contact@clinicamasaya.ro
 • Luni - Vineri 8.00 ÷ 20.00

Artroscopie de genunchi sau asa denumita operatia cu laser

Artroscopia de genunchi este o metoda minim invaziva ce permite rezolvarea multiplelor probleme intraarticulare de la nivelul genunchiului, folosind 2 incizii mici prin care se introduce o camera si diferite instrumente chirurgicale speciale pentru a rezolva diferite probleme ale genunchiului.

Artroscopia genunchiului ajuta medicul sa vizualizeze articulatia genunchiului mult mai bine decat metoda clasica avand o camera care mareste imagina de aproape 10 ori si cu un diametru mic de 4-5 mm, artroscopic putem vizualiza zonele ce nu pot fi accesate usor folosind metoda clasica cu incizi mari si prin operatia deschisa .

artroscopie de genunchi

Medicul Ortoped Tarek Nazer din cadrul clinicii Masaya, este supraspecializat in chirurgia artroscopica minim invaziva cu sute de operatii efectuate anual ne explica ce afectiuni se pot rezolva artroscopic.

Cele mai frecvente afectiuni pe care le putem opera artroscopic sunt :

 • Leziune de menisc ( longitudinala , ortizontala , verticala ,radiala )
 • Ruptura de mensic in toarte de cos - Ruptura de mensic in cioc de papagal
 • Ruptura completa sau partiala de ligament incrucisat anterior
 • Ruptura completa sau partiala de ligament incrucisat posterior
 • Leziunea de cartilaj la nivelul condilului femural intern si extern, leziune de cartilaj a platoului tibial si leziunea de cartilaj retropatelar ( patelofemural )
 • Condromalacia
 • Reconstructia de MPFL ( Ligamentul patelofemural medial )
 • Eliberarea rotulei
 • Eliberare de bride intraarticulare
 • Sindromul de impingement sinovial
 • Indepartearea unui fragment liber sau a unui corp strain intraarticular

Chirurgul ortoped Tarek Nazer cu experienta de peste 10 ani ne spune ca artroscopia de genunchi este o operatia foarte usoara cu durata medie de 30 minute ce se poate efectua cu anestezie ( totala , rahidiana sau cu anestezie locala ) si o recuperare foarte rapida, pacientii pot calca imediat pe picior iar in cele mai frecvente cazuri fara sa fie nevoie de carje sau orteze.

artroscopia de genunchi

Ce tratament artroscopic se aplica in cazul unei rupturi de menisc ?

Prin artroscopia de genunchi putem efectua o meniscectomie partiala sau totala a partilor lezionate de la nivelul mensicului in cazul in care aceasta nu mai poate fi suturat. In anumite cazuri se poate efectua si diferite tipuri de suturi ale mensicului atunci cand leziunea de mensic se afla in zona vascularizata si permite acest lucru pentru a salva meniscul si a proteja cartilajul.

Cum se trateaza leziuniile de cartilaj artroscopic ?

Exista diferite metode de reconstructie a cartilajului deterioarat, acestea variaza in functie de zona afectata , gradul de afectare a cartilajului si suprafata afectata .

La leziuniile de tip 1-2 ale cartilajului se efectueaza o debridarea a suprafetei afectate ajungand la o suprafata neteda si limitarea defectului, urmand apoi diferite tratamente pentru regenerarea cartilajului.

In leziunile de tip 3-4 ale cartilajului exista tehnica de microfracturi unde se efectueaza ghidat mici fracturi la nivelul cartilajului afectat pentru a stimula regenerarea unui neocartilaj in zona respectiva insa aceasta metoda este valabila doar daca zona afectata este mai mica de 2 cm, mai exista si metoda de mozaicoplastie unde se efectueaza un transplant de cartilaj de la o zona non portanta la o zona portanta pentru a acoperii defectul de cartilaj in zona respectiva in leziuniile de tip 3-4 cu diametru mai mare de 2 cm se pot trata cu matrice (Matrix ) sau asa numit cartilajul artificial pentru a acoperii zona de defect condral .

Toate aceste metode de reconstructie a cartilajului se pot efectua artroscopic insa este foarte important ca pacientul sa aibe recomandarea corecta iar medicul care efectueaza artroscopia de genunchi sa aibe experienta necesara pentru acest tip de interventii.

leziune menisc

Cum se poate trata leziune completa de ligament incrucisat anterior artroscopic ?

Leziunea de ligament incrucisat anterior se poate trata artroscopic prin reconstructia a ligamentului incrucisat anterior folosind cele 2 incizii mici de artroscopie standard la care se adauga o alta incizie mica de unde se recolteaza grefa pentru reconstructia ligamentului incrucisat anterior , se efectueaza tunele sub supravegherea camerei in femur si in tibie unde se va introduce noul ligament si se va fixa cu un sistem special de fixare .

Acest tip de operatie dureaza aproximativ 60-90 minute si se efectueaza cu anestezie de tip rahidian sau anestezie totala , pacientul poarta o orteza speciala cu limitarea graduala a flexiei care ii pemite sa calce pe picior din prima zi post operator fara a avea nevoie de carje.

Cand este recomandata reconstructia MPFL ?

Acest tip de interventii este recomandat atunci cand sufera pacientul de luxatie recidivanta a rotulei si aceasta nu a putut fi tratata conservativ, in acest tip de interventie se recastiga echilibrul de forte care actioneaza asupra rotulei pentru a-i permite sa-si pastreze pozitia in trohlee la fexia si extensia genunchiului . Se recolteaza o grefa de ligament/tendon si se fixeaza pe partea interna a rotulei pentru a oprii migrarea externa a rotulei la flexia si extensia genunchiului.

Ce alte afectiuni se pot trata artroscopic ?

Se mai poate efectua o artroscopie cu lavaj pentru cazurile de colectii intraarticulare ( Hematom , infectie ) , extragerea unui corp liber intraarticular sau eliberarea unei bride intraarticulare , toate aceasta se pot trata artoscopic fara sa fie nevoie sa deschidem articulatia sau sa folosim incizii mari cum este cazul la operatia clasica.

Care sunt factorii care influenteaza succesul unei artroscopii de genunchi ?

Exista mai multi factori care ajuta sa obtinem un rezultat satisfacator dupa o artroscopie de genunchi, dar cele mai importante sunt :

 • Indicatia corecta , indicatia incorecta a unei artroscopii automat duce la un rezultat nesatifacator fiind primul pas si aici mentionam ca in cazurile foarte avansate de artroza nu au indicatie de artroscopie si aceasta nu va ajuta decat pentru o perioada foarte scurta de 2-3 luni la ameliorarea simptomelor sau la rezolvarea problemei.
 • Alegerea corecta a medicului, intotdeuna am mentionat faptul ca alegerea corecta a medicului este primul pas catre vindecarea , trebuie sa apelam la un medic specializat in artroscopia genunchiului pentru a obtine un rezultat cat mai bun , instrumentele chirurgicale folosite intra operator pot provoca leziunii noii daca medicul nu are experienta necesara in a manevra aceste instrumentei intr- un spatiu foarte mic
 • Programul de recuperare personalizat pentru fiecare caz in parte post operator , in cadrul Clinicii Masaya pacientii beneficiaza de un program personlizat la recomandarea mediculu operator si in colaborare cu echipa de kinetoterapeuti specialisti din domeniu.
 • La fel de important conteaza aparatura folosita pentru a efectua interventia, Clinica Masaya colaboreaza cu cele mai mari spitale private din Romania pentru a oferii cele mai bune rezultate in cele mai bune conditii de protectie

In cadrul Clinicii Masaya pretul unei artroscopie de genunchi ( meniscectomie , eliberarea bridelor , indepartarea unei corp liber intraarticular ) este de 3500 ron si pretul unei operatii de recontructie de ligament inrucisat anterior este de 5000 ron.

Clinica Masaya - locatie

Strada Aviator Popisteanu nr 16, sector 1, Bucuresti ( la 800 m de la statia de metrou 1 MAI )