Clinica Masaya - locatie
Strada Aviator Popisteanu nr 16, sector 1, Bucuresti ( la 800 m de la statia de metrou 1 MAI )
Artroscopia de genunchi se efectueaza prin 2 incizii mici, prin care se introduce o camera care mareste imaginea intra-articulara, dar si instrumente fine ce se folosesc pentru a rezolva problemele si afectiunile genunchiului.
Artroscopia de genunchi este una dintre cele mai frecvente interventii minim invazive, cu rezultate foarte bune si rapide, menita sa rezolve multiple afectiuni ale genunchiului atunci cand indicatia este corecta si medicul are experienta necesara acestui tip de interventie .
Chirurgul ortoped, Tarek Nazer, specializat in chirurgia genunchiului, explica ce inseamna aceasta interventie si ce afectiuni se pot trata.
"Artroscopia de genunchi rezolva diferite probleme ale genunchiului asigurand o recuperare foarte rapida si rezultate favorabile imediat postoperator."
Genunchiul este o articulatie complexa si este alcatuit din osul femural care se imbina cu osul tibial si rotula ca elemente osoase, 2 meniscuri: intern si extern, care joaca rolul de tampoane amortizoare intre femur si tibie, ligamentele incrucisate si cele colaterale ce ofera stabilitate genunchiului. De asemenea este cea mai mare articulatie a corpului uman, cel care suporta toata greutatea corpului si permite efectuarea miscarilor de flexie si extensie in timpul mersului.
Prin operatia artroscopica a genunchiului putem efectua multiple proceduri cum ar fi :
"Artroscopia de genunchi este o operatie simpla atunci cand este efectuata de catre un medic cu experienta si folosind aparatura de ultima generatie. Aceasta interventie necesita pregatire pre-operatorie ce include: un set de analize sanguine si electrocardiograma
Consultul pre-anestezic evalueaza starea generala si verificarea celorlalte probleme medicale existente unde este cazul , pentru a decide tipul de anestezie potrivit fiecarui pacient . Cea mai frecvent folosita este anestezia rahidiana.
Totodata, se foloseste o banda de hemostaza, pentru a reduce sangerarea intraoperatorie si pentru a obtine o imagine mai clara. Astfel, pacientul are posibilitatea de a urmari, pe ecran, ceea ce face medicul in timpul interventiei si de a intelege mai exact problema de care sufera vazand in timp real operatia iar medicul ortoped explicandu-i toti pasii intraoperatori.
Dupa pregatirea pielii cu substanta antiseptica si izolarea acestuia cu campuri sterile, se fac 2 incizii cu ajutorul bisturiului, iar medicul vizualizeaza interiorul genunchiului prin introducerea camerei din portalul extern, dar si prin introducerea diferitelor instrumente prin portalul intern, tratand astfel afectiunile articulare sub control artroscopic.", continua dr. Tarek Nazer, medic primar ortopedie si traumatologie.
Artroscopia de genunchi este indicata atunci cand exista una sau mai multe dintre urmatoarele afectiuni :
1. Leziune de menisc intern sau extern, unde se pot efectua meniscectomie partiala sau totala, suturarea si repararea meniscului sau transplant meniscal cu menisc artificial.
2. Leziune de ligament si reconstructia ligamentelor incrucisate anterior si posterior.
3. Leziune de cartilaj pe suprafata articulara femuro-tibiala sau patelo-femurala, unde se pot efectua debridarea suprafetelor articulare, transplant de cartilaj, mozaicoplastie, foraje sau tratamente avansate de constructie si refacere a cartilajului.
4. Extragerea de corp liber intra-articular
5. Sindrom de impingement femuro-patelar
6. Sinovita cronica
De asemenea, artroscopia poate fi si in scop diagnostic, pentru evaluarea intra-articulara a problemelor existente.
Cât dureaza si cum decurge operatia de artroscopie de genunchi ?
"Timpul efectuarii unei artroscopii de genunchi variaza intre 20 si 90 de minute, in functie de patologia tratata. O leziune de menisc simpla sau un defect mic de cartilaj pot fi rezolvate in aproximativ 20 de minute, folosind o anestezie locala sau de tip rahidian, anestezie in care pacientul ramâne treaz, dar nu va putea sa-si miste sau sa simta membrele inferioare pe durata operatiei, dar i se va permite sa vizioneze, pe ecran, in timp real, interventia.
Recuperarea dupa o artroscopie simpla dureaza aproximativ 2 saptamani, iar in cazul reconstructiei de ligament incrucisat anterior, timpul de recuperare ajunge pana la 6 saptamani. Pacientii pot pleca acasa a doua zi postoperator fara sa fie nevoie sa foloseasca carje sau cadru.
Rezultatele unei artroscopii depind foarte mult de experienta medicului si calitatea artroscopului folosit pentru a obtine o imagina cat mai clara.
Pretul unei artroscopii este intre 3500 - 4500 ron in cadrul clinicii Masaya.
Strada Aviator Popisteanu nr 16, sector 1, Bucuresti ( la 800 m de la statia de metrou 1 MAI )