• contact@clinicamasaya.ro
  • Luni - Vineri 8.00 ÷ 20.00

Blogul Clinicii Masaya

Home Blog

Clinica Masaya

Tendinita


Tendinita este o afectiune caracterizata prin inflamarea tendonului, ce se manifesta cu rupturile parțiale ale unor fibre de colagen asociate cu aparitia unui edem localizat si dureri. Tendoanele sunt structuri elastice asemanatoare unei corzi si fac legătura dintre un mușchi si un os .

Cele mai frecvente cauze al tendinitei :

  • Solicitari excesive si repetate ale articulatiei.
  • Traumatisme locale sau sarituri si alergari pe suprafete dure
  • Vârsta înaintata si asocierea unor boli cum ar fi guta, diminuarea mobilitatii articulare, deficitul vitaminic si obezitatea.

Cele mai afectate articulații sunt ale umărului, cotului, pumnului si gleznei .

Simptomele in tendinita sunt:

Cel mai frecvent semn este durerea care apare adesea in stare de repaus si se accentueaza la palpare dar mai ales in timpul exercitiului sau la folosirea tendonului intr-o anumita activitate cum ar fi scrisul indelungat la tastatura. Din cauza durerii va aparea si imposibilitatea de a efectua miscarile ce folosesc tendonul respectiv, uneori se poate insotii de inflamarea, incalzirea si inrosirea zonei afectate.

Diagnosticul se pune pe baza unui examen clinic al articulației efectuând anumite manevre speciale in care se testeaza tendonul ( Testul Jobe, Hawkins,Webb,etc.) si examene complementare precum o ecografie ce este necesara pentru a confima diagnosticul si de a arata zona de inflamatie insotita de prezenta lichidului din jurul tendonului.

Tratamentul tendinitei :

Tratamentul consta in reducerea durerii, însa el diferă in funcție de severitatea tendinitei. Repausul, folosirea unei orteze speciale asociate cu aplicatii reci si tratament antiinflamator local si oral in cazurile usoare, iar in cazurile avansate acest tratament nu este suficient si este nevoie de administrarea unor infiltrații locale pentru a reduce edemul local si a grăbii vindecarea. Studiile au aratat ca infiltratiile de tip PRP ( plasma îmbogățita cu trombocite ) ajuta la grăbirea procesului de vindecare .

Tratamentul medicamentos in cazurile avansate este un tratament lent de lunga durata iar repausul este absolut necesar.

Tratament chirurgical este rar , prin care se îndepărtează zona de inflamație sau se trateaza complicatiile precum rupturile de tendon.

Metode de preventie ale tendinitei

Poti preveni apariția tendinitei prin aplicarea unor principii :

  • Întărește mușchii pentru a reduce solicitarea tendoanelor
  • Repaus o perioada
  • Dieta echilibrata in minerale , vitamine si hidratare corespunzatoare
  • Efectueza intotdeauna exerciții de încălzire înainte de sport
  • Dacă simți aparitia unei dureri oprește activitatea sau exercițiul imediat, trebuie sa va prezentati la medic pentru o consultatie

Netratate la timp, tendinitele se pot agrava si duc la o deteriorare serioasa a tendoanelor uneori chiar la ruptura tendonului afectat , de asemenea in cazul in care nu este tratata corespunzator tendinita poate recidiva sau degenera.

Rezultatul tratamentului medicamentos din stadiile incipiente este unul foarte bun cu vindecare rapida fara a evolua spre cronicizare.

Doctor ortoped Tarek Nazer, medic specialist ortopedie si traumatologie, specialist in chirurgie artroscopica, leziuni sportive si proteze personalizate. Medic ortoped cu experienta de cinci ani in unele dintre cele mai mari spitale din Anglia si vicepresedinte al Asociatiei Sanatate la Nivel European. Timp de doi ani a lucrat cu Phil Hirst, medicul echipei Manchester United.

Dr. Tarek Nazer
Dr. Tarek Nazer

Dr. Tarek Nazer, medic ortoped supraspecializat in chirurgia artroscopica minim invaziva si chirurgia artroscopica a membrului inferior


Comentarii


Adauga un comentariu

Comentariile pe care le veti posta vor apare dupa aprobarea lor de catre administratorul site-ului. Va multumim pentru intelegere !