Ce este stretchingul?
Stretchingul - provine din limba engleza de la cuvantul “stretch” ce inseamna a intinde si se refera la o gama de exercitii ce realizeaza cresterea flexibilitatii si elasticitatii musculare prin intindere.
Cui i se adreseaza?
Poate fi practicat de persoanele care au munca de birou, pentru a se “dezmorti” si a-si relaxa musculatura incordata dupa ore de munca epuizante. Este indicat ca la fiecare ora sa luam o pauza de la munca pe calculator si sa executam aceste exercitii atat de benefice.
Stretchingul il intalnim destul de des in domeniul sportiv. Sportivii integreaza acest tip de antrenament fie in incalzire, fie la sfarsitul antrenamentului, pentru a-si reveni dupa efort
Poate fi un antrenament propriu-zis, folosit de persoanele care doresc sa-si imbunatateasca flexibilitatea
Este o tehnica intalnita in cabinetele de kinetoterapie datorita principiului care spune ca un muschi se va contracta cu mai multa forta dupa ce a fost intins.
Stretching-ul poate fi practicat de toata lumea, indiferent de nivelul de pregatire fizica, varsta sau sex. Poate fi practicat oricand, neavand nevoie de obiecte speciale, iar rezultatele sunt vizibile imediat.
Beneficii :
Cea mai buna metoda de a invata sa facem corect stretching este sa apelam la un specialist pentru a elimina riscul de accidentare. Efectele acestor exercitii sunt atat fizice cat si psihice, insufland o stare de relaxare generala si eliminand stresul zilnic. Persoanele ce practica acest tip de exercitii vor capata autocontrol si se vor autoperfectiona.
Stretchingul se efectueaza dupa o incalzirea in prealabil a musculaturii si articulatiilor, deoarece daca muschiul este flasc si rigid nu se vor obtine efectele scontate. Se efectueaza un exercitiu sau doua pe fiecare grupa de muschi, iar intre exercitii se ia o pauza de cel putin 10 secunde. Stretchingul se efectueaza lent si controlat, sincronizandu-se cu respiratia calma pentru a induce o stare de relaxare generala. Muschiul se va intinde la nivelul sau maxim, iar odata ce s-a ajuns la aceasta intindere, trebuie mentinuta timp de cateva secunde pentru a mari supletea articulara, dezvoltand forta si rezistenta muschilor, ceea ce-i va ajuta sa ramana flexibili. Efectuat corect, stretchingul este foarte eficient, nesolicitand inutil musculatura. Intinderea se face lent, gradat, fara bruscari si dureaza pana la aparitia durerii, dupa ce durera a aparut este bine sa ne oprim pentru a nu risca sa traumatizam fibrele musculare.
Exercitiile pot fi efectuate atat in pozitii statice cat si dinamice. Stretchingul static se adreseaza exclusiv unei grupe musculare, iar cel dinamic este realizat in timp ce muschii se afla deja intr-o activitate, cum ar fi mersul pe jos, rotiri ale articulatiilor, etc. Ele pot fi efectuate individual, sau cu ajutorul unui kinetoterapeut, care va da un plus miscarii, ajutand la cresterea gradului de mobilitate.
In concluzie, stretchingul este o metoda eficienta in cresterea amplitudinii articulare, a elasticitatii musculare, cu efecte benefice asupra posturii, regleaza respiratia si nu in ultimul rand ajuta la relaxarea generala atat fizica cat si psihica.
Specialistii kinetoterapeuti ai Clinicii Masaya iti pot imbunatatii starea de santatate si sunt alaturi de tine pe tot parcursul programului de recuperare, stabilind legatura intre anatomie si exercitii de stretching personalizate pentru o recuperare rapida.
Dr. Tarek Nazer, medic ortoped supraspecializat in chirurgia artroscopica minim invaziva si chirurgia artroscopica a membrului inferior
Comentariile pe care le veti posta vor apare dupa aprobarea lor de catre administratorul site-ului. Va multumim pentru intelegere !