Sindromul de tunel carpian este o afectiune ce se caracterizeaza prin compresia nervului median la nivelul incheieturii mainii pe partea palmara, unde exista o structura anatomica osteofibroasa, numita tunel carpian. Se manifesta cu durere pe primele trei degete si jumatate din degetul inelar, senzatie de furnicatura, parestezie, diminuarea fortei musculare si chiar atrofierea muschilor de la acest nivel. Gradul durerii difera in functie de gradul compresiei, uneori durerea fiind foarte puternica si poate trezi din somn.
Factorii care ajuta la aparitia sindromului de tunel carpian pot fi medicali cum ar fi inflamatia tendoanelor, diabetul zaharat, obezitatea si hipotiroidismul sau mecanici in urma suprasolicitarii precum munca ce implica vibratii puternice ale pumnului sau unor traumatisme repetate in zona pumnului si foarte rar pot fi legati de prezenta unui ganglion ce comprima nervul si cauzeaza durerea .
Diagnosticul se pune in urma examenului clinic ce include teste speciale ( tinel , durkan si phalen) , unui examen de electromiograma (EMG) combinat cu testul vitezei de conducere nervoasa indicand gradul afectiunii nervului si unui examen ecografic la nevoie.
Tratamentul nechirurgical este foarte eficient in stadiile incipiente, avand rezultate foarte bune si consta in :
Tratamentul chirurgical de decompresie a nevrului median se poate efectua folosind anestezie locala si o metoda minim invaziva prin incizie mica de 3-4 cm lungime prin care se elibereaza nervul de sub presiune din tunelul carpian.
Post operator pacientul trebuie sa evite folosirea excesiva a mainii timp de 2 saptamani pana la scoaterea firelor .
Rezultatul operatiei apare imediat prin disparitia durerii locale, insa pentru recuperarea senzatiei in cazurile in care a aparut parastezia va dura intre 3-6 luni, timp necesar pentru vindecarea nervului.
Daca va prezentati la medic din stadiile incipiente, rezultatul tratamentului va fi mult mai rapid si eficient.
Dr. Tarek Nazer, medic ortoped supraspecializat in chirurgia artroscopica minim invaziva si chirurgia artroscopica a membrului inferior
Comentariile pe care le veti posta vor apare dupa aprobarea lor de catre administratorul site-ului. Va multumim pentru intelegere !