• contact@clinicamasaya.ro
  • Luni - Vineri 8.00 ÷ 20.00

Blogul Clinicii Masaya

Home Blog

Clinica Masaya

Rolul kinetoterapiei in tratarea coxartrozei


Coxartroza reprezinta artroza soldului. Artroza este o afectiune ce caracterizeaza cartilajul articular. In functie de gravitate, poate fi de mai multe grade ( de la gradul I la gradul IV). Manifestarile acestei afectiuni sunt in functie de gradul acesteia si pornesc de la durere la miscare activa, pana la limitarea mobilitatii si imposibilitatea de a desfasura activitatea zilnica.

Coxartroza afecteaza calitatea vietii cu atat mai mult cu cat creste in grad si nu trebuie neglijata. Diagnosticata la timp, poate fi oprita din evolutie si tinuta sub control. Tratamentul consta in medicatie antialgica, fizioterapie, kinetoterapie sau, atunci cand toate acestea nu dau rezultat si gradul este foarte avansat, tratamentul este chirurgical.

Preventia este foarte importanta, aspectele de care trebuie sa tinem cont pentru a intrazia degenerarea cartilajului sunt : alimentatia sanatoasa, suplimentele articulare, mentinerea unei greutati optime raportata la inaltime si varsta si evitarea sedentarismului prin efectuarea miscarii zilnice.

Kinetoterapia este terapia prin miscare. Atunci cand suferim de coxartroza muschii, tendoanele si ligamentele sunt afectate odata cu articulatia soldului in sine.

Rolul kinetoterapiei este de a mentine mobilitatea articulatiei soldului in limite normale, a intari ligamentele componente ale articulatiei si a restabili functiile tendoanelor. De asenemea, prin kinetoterapie, prevenim leziunile articulare si abarticulare. Un alt rol important este de intarire a musculaturii soldului, dar si a membrului inferior.

Efectele secundare kinetoterapiei constau in drenarea limfatica si sanguina, lubrifierea cartilajului articular, cresterea nivelului de endorfine, stimularea metabolismului bazal.

Prin cresterea mobilitatii, a tonusului muscular si a fortei musculare, pacientul isi recapata increderea in sine si in articulatie. Prin efectuarea a cel putin 3 sedinte de kinetoterapie saptamanal, afectiunea intarzie sa evolueze si efectele secundare acesteia apar tardiv.

Este important ca exercitiile sa fie efectuate sub supravegherea unui kinetoterapeut, cel putin la inceput, iar mai apoi pacientul le poate efectua singur acasa si sa revina la evaluare periodic la kinetoterapeut si la medicul curant.

Fizioterapie prin mijloacele specifice acesteia are rolul de a diminua durerile si a ameliora simptomatologia asociata coxartrozei. Procedurile care se pot efectua in cazul acestei afectiuni sunt reprezentate de : LASER, ultrasunet, terapia tecar, electroterapie sau shockwave.

Terapia LASER este o terapie non-invaziva efectuata de catre fizioterapeut in scopul diminuarii durerii. Lumina laser penetreaza tesuturile, ajungand in profunzime si ameliorand durerea locala. Aceasta terapie poate dura de la 3 la 5 minute la intensitate variabila in fucntie de simptomatologie si gradul coxartrozei.

Ultrasunetul foloseste sunete de inalta frecventa si cu ajutorul unui gel pe baza de apa ajunge in profunzimea tesuturilor reducand edemul, inflamatia si avand efect antialgic. Terapia dureaza 5 minute aproximativ si este executata sub forma unor miscari circulare in zonele dureroase.

Terapia tecar sau terapia pe baza de caldura este o terapie non-invaziva care prin intermediul a doi electrozi (capacitiv si rezistiv) induce caldura la nivel tisular si genereaza efecte de autovindecare. Dureaza de la 10 la 30 de minute si se realizeaza cu ajutorul unor miscari circulare cu amplitudine mare acoperin toata zona dureroasa.

Electroterapia reprezinta aplicarea de curenti tarapeutici la nivelul zonei afectate sau in jurul acesteia. Curentii sunt diferiti in functie de simptomatologia si gradul de gravitate al coxartrozei. Se pot face si combinatii de curenti terapeutici, dar este recomandat sa nu se depaseasca 10 minute de electroterapie pe sedinta.

In cadrul clinicii Masaya puteti beneficia de o evaluare specializata din partea medicului nostru ortoped Tarek Nazer, care va va propune un tratament personalizat (proceduri de kinetoterapie si fizioterapie), in functie de particularitatile fiecarui pacient, colaborand cu kinetoterapeutii clinicii noastre si  urmarind indeaproape evolutia pacientilor.

Dr. Tarek Nazer
Dr. Tarek Nazer

Dr. Tarek Nazer, medic ortoped supraspecializat in chirurgia artroscopica minim invaziva si chirurgia artroscopica a membrului inferior


Comentarii


Adauga un comentariu

Comentariile pe care le veti posta vor apare dupa aprobarea lor de catre administratorul site-ului. Va multumim pentru intelegere !