• contact@clinicamasaya.ro
  • Luni - Vineri 8.00 ÷ 20.00

Blogul Clinicii Masaya

Home Blog

Clinica Masaya

Ridurile


Privitul in oglinda poate fi intotdeauna pe placul tau, ridurile sunt parte din realitatea vietii noastre, dar sunt vazute ca inamicul principal al femeii moderne, care este mereu in cautare de noi metode pentru a scapa de aceste mici expresii faciale.

Ce sunt ridurile ?

Ridurile sunt o urmare a contractiei repetate a muschilor ce permit incruntarea. Ridurile de expresie sunt primele care apar pe ten. Aceste riduri tind sa vorbeasca despre expresia faciala a unei persoane care pot parea triste, nemultumite sau stresate in timp ce sunt pe deplin relaxate. Ridurile vertical sunt cele care exprima expresiile triste, pe cand cele orizontale pot indica un nivel crescut al stresului.
Cele mai predispuse zone sunt fata, gâtul si mâinile.

Cum apar ridurile ?

Aparitia ridurilor reprezinta un fenomen natural ce face parte din procesul de inaintare in varsta datorita faptului ca productia de colagen si elastina incep sa scada,si astfel se produce un dezechilibru in mentinerea hidratarii, elasticitatii si fermitatii pielii. Initial ridurile apar la nivelul fruntii, in jurul gurii si a ochilor si sunt riduri de expresie, insa fara o ingrijire corecta se pot transforma in riduri profunde.

Care sunt cauzele aparitiei ridurilor?

Printre cele mai frecvente cauze sunt:

  • Imbatranirea
  • Factorul genetic face parte din bagajul genetic al fiecarui individ mostenit de la parinti si bunici.
  • Expresii faciale repetate
  • Expunerea excesiva la radiatiile UV
  • Oboseala si extenuarea
  • Viciile (fumatul, alcoolul, alimentația nesanatoasa)

Care sunt cele mai predispuse persoane la aparitia ridurilor?

Exista persoane care observa aparitia primelor riduri in jurul vârstei de 40 de ani, in timp altele ce confrunta cu aceasta problema inca de la 20 de ani. Aparitia acestora difera de la o persoana la alta, in funcție de bagajul genetic, precum și de o alta serie de factori controlabili sau nu, precum inaintarea in varsta, fumatul, consumul de alcool sau stilul de viata.

Putem scapa definitiv de riduri ?

Ridurile fac parte din procesul natural de imbatranire. O data cu inaintarea in vârsta, pielea devine mai puțin capabila sa se regenereze, devine mai subtire, mai uscata și mai puțin elastica. Majoritatea tratamentelor cosmetice ajuta la diminuarea liniilor fine, iar pentru eliminarea acestora se poate apela la alta tehnici profesionale precum mezoterapia, ozonoterapia sau radiofrecventa faciala.
Pentru prevenirea reaparitiei acestora este indicata repetarea tratamentelor de intreținere la intervalul de timp recomandat de catre specialist/cosmetician, folosirea cremelor de hidratare care impiedica formarea acestora. Evitarea expunerii excesive la soare, renuntarea la vicii si adoptarea unei alimentații sanatoase și un program de odihna de minim 8 ore/noapte.

Cum putem trata ridurile ?

Printre tratamentele obișnuite se regasesc:

  • Creme si uleiuri antirid
  • Masaje faciale
  • Protecția impotriva razelor UV

Pentru rezultate mai rapide si de lunga durata se poate apela la tratamente profesionale precum:

  • Terapia Microneedling (mezoterapia)- procedura estetica ce foloseste un dispozitiv manual sub forma de stilou cu multe ace fine, care executa o perforare controlata a pielii stimuland secretia naturala a fibrelor de colagen si elastina.
  • Radiofrecventa faciala - procedura ce are la baza unde electromagnetice care penetreaza cele 3 straturi ale pielii formând in zona tratata un camp electromagnetic. Aceasta energie duce la scurtarea si intinderea fibrelor de colagen si stimuleaza secretia fibroblastelor.
  • Ozonoterapia - este considerata o sursa anti-aging, prevenind efectele imbatranirii.
  • Plasma terapia sau terapia vampir - se foloseste pentru corectarea ridurilor de la nivelul fetei, gatului si decolteului pentru redarea elasticitatii, reducerea cearcanelor si rejuvenarea pielii.

Pot sa dispara complet ?

Ridurile odata aparute pot fi diminuate vizibil cu ajutorul unor produse sau tehnici speciale dar nu pot fi estompate definitiv. Medicina este intr-un proces continuu de avansare, iar tehnicile noi aparute si metodele non-invazive ne pot ajuta foarte mult la estomparea ridurilor si la remodelarea tenului.

Se poate preveni aparitia lor ?

Ridurile pot fi prevenite cu o atentie cresuta a ingrijirii personale. Este important sa folosesti cosmetic adecvate varstei si tipului de ten, sa aplici masti hidratante si sa eviti obiceiurile nocive. Pentru a beneficia de toate efectele cremelor hidratante si pentru a avea luminozitate si fermitate la nivelul pielii sunt recomandate si procedurile non invazive.

Dr. Tarek Nazer
Dr. Tarek Nazer

Dr. Tarek Nazer, medic ortoped supraspecializat in chirurgia artroscopica minim invaziva si chirurgia artroscopica a membrului inferior


Comentarii


Adauga un comentariu

Comentariile pe care le veti posta vor apare dupa aprobarea lor de catre administratorul site-ului. Va multumim pentru intelegere !