Cotul are particularitati anatomice osoase si musculoligamentoase care nu permit luxarea cu usurinta a componentelor osoase a acestuia, luxatia de cot fiind o patologie care apare destul de rar.
Luxatia posterioara este cel mai frecvent tip de luxatie (90% din cazuri); mai poate aparea luxatia anterioara sau subluxatii la nivelul capului radial.
Mecanismul de producere:
Luxatiile se pot asocia si cu fracturi:
Cum este recunoscuta luxatia de cot:
Reducerea luxatiilor reprezinta o urgenta medicala, ea trebuie sa se faca in cel mai scurt timp posibil.
Tratament: poate fi conservator sau chirurgical
Dupa reducere, cotul se imobilizeaza aproximativ 3 saptamani.
De asemenea, in cazul unei luxatii pot aparea:
Recuperarea dupa luxatia de cot
In urma imobilizarii cotului, apar cel amai adesea complicatiile secundare, cum ar fi:
Recuperarea medicala poate incepe imediat dupa suprimarea imobilizarii, primele 3 saptamani fiind extrem de importante deoarece trebuie castigate complet toate miscarile la nivelul cotului.
Nu exista un program de recuperare special pentru luxatiile de cot.
Acesta este adaptat si individualizat in functie de tipul luxatiei, complicatiile reducerii, tipul si durata imobilizarii, varsta pacientului, precum si toleranta acestuia la durere.
In primele saptamani, 1-4:
Saptamanile 5-8:
Saptamanile 9-16:
In cazul luxatiilor simple, evolutia este favorabila, in cazul in care exista complicatii, cotul poate ramane cu un deficit functional.
Clinica Masaya va pune la dispozitie cele mai bune tehnici si metode de tratament, medicii si terapeutii nostri vor colabora pentru a trata cu success afectiunea dumneavoastra.
Dr. Tarek Nazer, medic ortoped supraspecializat in chirurgia artroscopica minim invaziva si chirurgia artroscopica a membrului inferior
Comentariile pe care le veti posta vor apare dupa aprobarea lor de catre administratorul site-ului. Va multumim pentru intelegere !