• contact@clinicamasaya.ro
  • Luni - Vineri 8.00 ÷ 20.00

Blogul Clinicii Masaya

Home Blog

Clinica Masaya

Proteza totala de genunchi


Proteza totala de genunchi sau inlocuirea articulatiei genunchiului cu o componenta artificiala este singura metoda de tratament in cazul stadiilor avansate de gonartroza. Atunci cand Gonartroza ( Distrugerea cartilajului de la nivelul articulatiei genunchiului) este prezenta si afecteaza in mod direct activitatea zilnica a pacientului , apare si deformitatea membrului inferior si durerea, care nu raspunde la tratamentul antiinflamator fiind prezenta in repaus si asociata cu edem articular, este clar ca pacientul sufera de un grad avansat de artroza la nivelul genunchiului . In cazurile de gonartroza avansata metodele clasice de tratament cu infiltratii intraarticulare (PRP, Acid hialuronic , antiinflamator ) sunt doar metode de ameliorare temporara iar tratamentul final este intotdeuna prin inlocuirea suprafetei distruse de cartilaj cu o proteza totala de genunchi .

Proteza totala de genunchi

Ce este proteza totala de genunchi sau artroplastia totala a genunchiului ?

O sa va explicam initial despre anatomia genunchiului pentru a intelege ce inseamna proteza totala de genunchi si ce structuri anatomice sunt inlocuite in cazul unei operatii de protezarea a genunchiului .

Genunchiul este format din partea distala a femurului cu cei 2 condili femurali , partea proximala a tibiei ( platoul tibial ) si Rotula ( osul rotund care se afla in contact cu femurul ) aceste sunt cele 3 oase care formeaza articulatia genunchiului , iar intre femur si tibie gasim cele 2 meniscuri intern si extern care au in rol foarte important de tampon pentru a proteja oasele si suprafata articular. In articulatia genunchiului sunt 4 ligament importante care asigura stabilitatea genunchiului ( ligamentele colaterale intern si extern si cele incrucisate anteior si posterior. )

artroplastia totala a genunchiului

Proteza totala de genunchi reprezinta indepartarea suprafetei articulare acoperita cu cartilajul distrus la nivelul tibiei cat si a femurului , indepartarea menisculilor si ligamentelor incrucisate , atunci cand distrugerea cartilajului este pe o suprafata mai mare este foarte greu sa mai efectuam metodele minim invazive de reconstructie a cartilajului si aceasta parte a cartilajului trebuie inlocuita .

Artroplastia totala de genunchi sau proteza totala a genunchiului implica mai multe etape intraoperatorii :

  1. Incizia la nivelul pielii (este foarte important sa folosim metode minim invazive unde incizia este una mult mai mica si ajuta la recuperarea mai rapid dupa operatia de protezarea a genunchilui )
  2. Disectia in straturi pana la nivelul articulartiei (este important ca disectia sa pastreze si sa respecte planurile anatomice ce ajuta la o recuperare mai rapida prin reducerea traumatisului asupra structurilor anatomice ale genunchiului
  3. Indepartarea cartilajului deteriorat ( folosind ghiduri speciale ce indeparteaza cartilajul articular de la nivelul femurului cat si a tibiei in vederea pregatirii suprafetei in forma perfecta ce se va potrivii cu componentele femurale si tibiale folosite in timpul protezarii) se folosesc instrumente speciale de masurare a fiecarei compnenta pentru a efectua osteotomia perfecta care difera de la un pacient la altul iar experienta medicului operator joaca un rol foarte important in pregatirea osului si in rezultatul final al operatiei .
  4. Aplicarea implantului de proba : dupa ce medicul a efectuat osteotomia folosind instrumente speciale se folosesc implanturile de proba finala unde se pot regla ultimele detalii inainte de implantare si fixarea a componentelor finale folosite pentru inlocuirea suprafetei articulare a genunchiului .
  5. Cimentare sau fixarea componentelor finale la nivelul tibiei si a femurului ( componentele sunt din titan sau cobalt ) si introducerea componentei de polietilena intre cele 2 componente de metal pentru a asigura stabilitatea si functionalitatea normala a genunchiului )
  6. Inlocuirea rotulei : foarte rar este nevoie de inlocuirea suprafetei articulare a rotulei cu o componenta de polietilen, in cele mai multe cazuri se efectueaza doar indepartarea osteofitlor si centrarea a rotulei

Operatia de protezare a genunchiului

Este o operatie complexa ce necesita etape de pregatire preoperatorii obligatorii pentru a obtine cele mai bune rezultate , aceasta implica :

  • Radiografia de genunchi in undele cazuri RMN sau CT
  • Analize preoperatorii ( sange , urina , MRSA )
  • Control cardiologic si EKG
  • Consult preanestezic (istoricul pacientului , medicatia ,etc )

Artroplastia totala a genunchiului dureaza intre 60-120 de minute se efectueaza cu anaziezia rahidiana ( partiala ) ce reduce riscurile ascoaite ale anesteziei generale si permite pacientului un confort post operator in eliminarea durerilor post operatorii obisnuite

Medicul ortoped Tarek Nazer efectueaza si infiltrarea tesuturilor cu anetezie locala ceea ce ajuta la diminuare simptomelor de dureri post operatie si ajuta la o recuperare mai rapida , de asemenea foloseste metoda minim invaziva ( o incizie mult mai mica ) care permite pacientul sa calce din prima zi dupa operatia de artroplastie totala a genunchiului .

Este contraindicata proteza totala de genunchi la persoanele varstnice si care este limita de varsta ?

Nu exista limita de varsta, daca pacientul este sanatos fizic, iar analize preoperatorii, calitatea osului si consultul anestezic cat si cel de cardiologie nu contraindica operatia. Un rol important il joaca in schimb, greutatea pacientului, la pacientii obezi se recomanda scaderea in greutate inainte de a efectua operatia de protezarea a genunchlui pentru un rezultat mai bun si o viata mai lunga a protezei.

 

Exista mai multe tipuri de proteze ale genunchiului ? Difera calitatea protezei in rezultatul final al operatiei ?

Da, categoric , ca orice alt lucru facut de om, exista mai multe calitatii sau mai multe firme producatoare, iar calitatea protezei joaca un rol foarte improtant in rezultatul final al operatiei si aici vorbim din punct de vedere a mobilitatii si a dureri post operatorii , atunci cand calitatea protezei este una superioara ea ajuta ca pacientul sa se recupereze mult mai repede si un rezultat mult mai bun , la fel de important materialul din care este compusa proteza sa fie RMN compatibila ca sa putem efectua investigatii de rezonanta magnetica post sau preoperator cand este cazul, iar calitatea protezei se reflecta in mod direct si asupra duratei de viata a protezei ( o proteza de calitate buna poate rezista si pana la 20 ani )

proteze ale genunchiului

Experienta medicului joaca un rol important si de ce ?

Experienta medicului in acest tip de interventii joaca un rol foarte important, deoarece fiecare milimetru in plus sau in minus modificat va avea efect asupra rezultatului final si in alinierea piciorului post operator , nu exista un om perfect dar exista experienta este cea care face din operatia de protezare a genunchiului sa fie una de succes.

Medicul ortoped, Nazer Tarek, specializat in chirurgia minim invaziva a genunchiului a efectuat sute de operatii in cele mai mari centre de Ortopedie din Europa pentru a asigura pacientilor cel mai inalt nivel de siguranta post operatorie.

Cat dureaza recuperarea dupa operatia de protezare a genunchiului ?

Perioada de recuperare este de aproximativ 6-12 saptamani, timp in care pacientii merg si calca pe picior din prima zi postoperator,dar in primele 4 saptamani folosind cadru sau carje pentru a permite structurilor anatomice sa se refaca complet fara suprasolicitare maxima, iar apoi urmeaza un program special de crestere a fortei  musculare si de crestere a mobilitatii, majoritatea pacientilor merg fara carja la 6 saptamani de la operatie.

 

Dr. Tarek Nazer
Dr. Tarek Nazer

Dr. Tarek Nazer, medic ortoped supraspecializat in chirurgia artroscopica minim invaziva si chirurgia artroscopica a membrului inferior


Comentarii


Adauga un comentariu

Comentariile pe care le veti posta vor apare dupa aprobarea lor de catre administratorul site-ului. Va multumim pentru intelegere !