• contact@clinicamasaya.ro
  • Luni - Vineri 8.00 ÷ 20.00

Blogul Clinicii Masaya

Home Blog

Clinica Masaya

Proteza de sold


Proteza de sold este considerata una dintre cele mai bune metode de tratament al coxartrozei avansate pe termen lung, atunci cand artroza soldului distruge mare parte din cartilajul articular iar celelalte tratamente nu mai au efect.

Care sunt cauzele de aparitie a coxartrozei ?

Coxartroza poate sa fie primara sau secundara altor boli, cele mai frecvente cauze fiind :

  • Artoza
  • Necroza de cap femural
  • Cauze traumatice
  • Artrita reumatoida
  • Displazia de sold

Cand se recomanda artroplastia de sold ?

Interventia chirurgicala se recomanda in cazul persoanelor care sufera de dureri la nivelul soldului si au o impotenta functionala partiala iar tratamentul nechirurgical nu mai este eficace.

Cine efectueaza operatia de artroplastie de sold ?

Artroplastia totala de sold sau proteza de sold este o operatie complexa si trebuie efectuata de un medic ortoped cu suficienta experienta in operatia de protezare a soldului si care foloseste metode moderne minim invazive de tratament asigurand o sangerare minima si o recuperare mult mai rapida. Trebuie sa se tina cont si de alegerea spitalului si de tipul de proteza care este foarte important, o proteza buna rezista 20-25 de ani.

Proteza trebuie sa asigure stabilitate, raza normala de miscar si sa fie marimea potrivita pacientului. O marime mai mare sau mai mica poate provoca dureri si redoare articulara post operator. Materialul din care este facuta proteza de sold trebuie sa fie compatibila rezonantei magnetice pentru a permite pacientului efectuarea de RMN. Schimbarea articulatiei in proteza nu se face in regim de urgenta, aceasta interventie necesita pregatiri speciale, precum efectuarea analizelor de sange, consultului cardiologic si consultului preanestezic.

Cand se foloseste proteza cimentata si cand se foloseste proteza necimentata ?

Alegerea protezei se face in functie de varsta pacientului si de calitatea osului atunci cand pacientul are varsta sub 65 de ani si densitatea osului este buna, se recomanda sa se foloseasca proteza necimentata.

Ce se intampla dupa operatie?

Dupa operatie, este necesara spitalizarea pe o perioada de 4-5 zile, timp in care se incepe terapia de recuperare care consta in deplasarea cu sprijin total timp de 2 saptamani, urmat apoi de sprijin partial pana la 6 saptamani. Majoritatea pacientilor se simt bine la 6-8 saptamani de la operatie.

Ce se intampla dupa cei 20-25 de ani ?

Incep sa apara semne de uzura ale protezei si apar dureri la nivelul articulatiei soldului, se efectueaza investigatii speciale apoi incep pregatirile pentru revizia protezei.

Medicul ortoped Tarek Nazer a efectuat sute de operatii anual, rezultatele fiind foarte satisfactoare si de lunga durata.

Alegerea corecta a protezei si a medicului operator sunt baza de succes al operatiei, atunci cand starea pacientului permite acest tip de operatii.

Dr. Tarek Nazer
Dr. Tarek Nazer

Dr. Tarek Nazer, medic ortoped supraspecializat in chirurgia artroscopica minim invaziva si chirurgia artroscopica a membrului inferior


Comentarii


Adauga un comentariu

Comentariile pe care le veti posta vor apare dupa aprobarea lor de catre administratorul site-ului. Va multumim pentru intelegere !