Kinetoterapia se ocupa cu functia si miscarea corpului uman. De-a lungul timpului au aparut mai multe informatii despre kinetoterapie, unele adevarate iar altele fiind doar mituri. Cele mai frecvente mituri despre kinetoterapie sunt:
1. KINETOTERAPEUT= MASEUR
Majoritatea oamenilor nu cunosc prea multe detalii cu privire la activitatea kinetorapeutului si au o perceptie total gresita asupra rolului acestuia.
Kinetoterapeutul este parte a unei echipe interdisciplinare , care prin folosirea mijloacelor kinetologiei are rolul de a ameliora sau restabili functiile locomotorii perturbate, in masura in care este posibil.
Acesta detine,sau ar trebui sa detina daca vorbim de un kinetoterapeut bun,cunostinte de anatomie, biomecanica, fiziologie, biochimie, psihologie.
Activitatea acestuia este necesara in toate domeniile: neurologie, pediatrie, ortopedie, geriatrie, traumatologie, chirurgie plastica etc.
Masajul reprezinta un adjuvant folosit de kinetoterapeut pe langa varietatea de metode terapeutice folosite in beneficiul pacientului.
2. KINETOTERAPEUTUL ESTE ABSOLVENT AL UNUI CURS DE CATEVA LUNI
Kinetoterapeutul, este de fapt, absolvent de studii superioare , acesta urmeaza o facultate de kinetoterapie din cadrul Universitatilor de Educatie Fizica si Sport, sau in cadrul Universitatilor de Medicina
Mai mult, majoritatea specialistilor urmeaza si un program de master dar si numeroase cursuri postuniversitare de perfectionare continua.
3. EXISTA NOTIUNEA DE MEDIC KINETOTERAPEUT
Nu exista. Medicul diagnosticheaza si trateaza afectiunile din sfera sa de expertiza, in functie de specializarea pe care acesta a urmat-o, kinetoterapeutul ofera tratament pentru afectiunile musculo-scheletale.
Asadar, kinetoterapeutul poseda abilitati diferite de cele ale medicului.
4. KINETOTERAPIA TREBUIE FACUTA DOAR IN SCOP CURATIV
Cei mai multi pacienti ajung la kinetoterapeut in urma unui incident, accident sau a unui proces indelungat de uzura care duc la aparitia durerilor, scaderea capacitatii normale de efort, reducerea sau disparitia anumiror functii normale de mobilitate.
Astfel, aplicarea individului sanatos ,diverse mijloace ale kinetologiei medicale, avand ca scop prevenirea imbolnavirilor poarta denumirea de kinetoprofilaxie.
5. FIZIOTERAPIA VINDECA AFECTIUNEA
Fizioterapia ajuta la inlaturarea sau ameliorarea simptomatologiei produse de afectiune.
Daca vorbim de procese inflamatorii, fizioterapia accelereaza procesele naturale de vindecare, dar in cazul afectiunilor degenerative procesul este irevversibil, fizioterapia ameliorand simptomele.
6. KINETOTERAPIA ESTE DE UN SINGUR TIP
Un kinetoterapeut are un spectru larg de cunostinte ce ii permite sa trateze afectiuni din o multime de arii precum ortopedia, neurologia, cardiologia, pediatria, geriatria, etc. Insa fiecare kinetoterapeut se poate specializa mai mult intr-un singur domeniu de activitate.
7. KINETOTERAPEUTII SUNT ANTRENORI DE FITNESS
Kinetoterapeutul este un profesionist licentiat in cadrul unui program universitar si este specializat in tratarea si recuperarea diferitelor afectiuni ale organismului si de asemenea poate ajuta un sportiv sa-si mareasca conditia fizica si rezistenta la efort, dar sunt doua meserii diferite, prin urmare kinetoterapeutul nu poate fi considerat antrenor de fitness.
8. KINETOTERAPIA ESTE DUREROASA
In timpul exercitiilor se poate simtii o sensibilitate musculara sau un usor disconfort la anumite tehnici manuale, dar acestea sunt temporare si sunt absolut normale si fac parte din procesul de redare normala a functiei segmentului afectat. Kinetoterapia imbina o serie de tehnici, proceduri si modalitati de exercitii pentru a atinge recuperarea completa a organismului.
La Clinica Masaya, specialistii kinetoterapeuti sunt alaturi de tine in procesul de recuperare si iti personalizeaza antrenamentele in functie de nevoile tale si iti pot imbunatatii starea de sanatate.
Clinica Masaya detine o sala de recuperare medicala in care se urmareste indeaproape fiecare pacient pentru un program de recuperare personalizat.
Dr. Tarek Nazer, medic ortoped supraspecializat in chirurgia artroscopica minim invaziva si chirurgia artroscopica a membrului inferior
Comentariile pe care le veti posta vor apare dupa aprobarea lor de catre administratorul site-ului. Va multumim pentru intelegere !