Luxatie de rotula este o problema foarte intalnita la tineri mai ales persoanele sportive sau care sunt supusi traumatismelor articulare.
Atunci cand rotula nu se aseaza in pozitia ei poate suferi o luxatie externa, rotula deplasandu-se in afara santului femural. Se ajunge la acest diagnostic in urma unui traumatism sau din cauza unei deformari congenitale la nivelul rotulei sau a femurului. Atunci cand suferim o leziune traumatica se rup aripioarele interne ce sustin rotula in pozitie si atunci aceasta se deplaseaza in exterior.
In cazul unei malformatii congenitale, santul femural este mai plat si in acest context rotula nu se aseaza in pozitia in care trebuie, acest lucru traducandu-se printr-o luxatie externa a rotulei la miscari de flexie.
Nu intotdeauna in urma luxatiei, rotula isi revine automat. Cateodata este necesara reducerea ortopedica, prin manevre speciale efectuate de medicul specialist pentru a restabili rotula in momentul luxatiei.
Vorbim in acest caz de un tratament de urgenta care se realizeaza la momentul luxatiei, fiind necesar ulterior un examen RMN pentru a trata cauza luxatiei si a vedea toate structurile anatomice afectate.
Tratamentul este intotdeauna chirurgical, folosind diferite tehnici pentru a ajuta reasezarea rotulei la locul ei, prin sutura la nivelul aripioarei interne care a suferit o leziune sau eliberand rotula. Cateodata, trebuie efectate modificari la nivelul suprafetei articulare a femurului si a rotulei. Fiecare caz este tratat diferit in functie de cauza.
Dr. Tarek Nazer, medic ortoped supraspecializat in chirurgia artroscopica minim invaziva si chirurgia artroscopica a membrului inferior
Comentariile pe care le veti posta vor apare dupa aprobarea lor de catre administratorul site-ului. Va multumim pentru intelegere !