Infarctul osos este de fapt o leziune a tesutului osos datorata unei obturari a circulatiei sanguine care iriga zona respectiva, mai este cunoscut si sub numele de osteonecroza El poate apare idiopatic sau secundar unei conditii care reduce fluxul de sange la os.
Poate apare in urma unui traumatism, unei hiperpresiuni osoase, in asocierea altor boli precum lupus eritematos, hemofilie, boli hematologice, pancreatita, diabet , boli de colagen sau infectii. De asemenea sunt predispuse si persoanele care fac abuz de alcool, cafea, fumat, care lucreaza in mediu toxic sau au urmat tratament cu corticosteroizi.
In fazele incipiente ele pot fi asimptomatice, in stadile mai avansate apare durerea si redoare articulara, sensibilitate la palpare, uneori si deformari articulare si atrofie musculara datorita inactivitatii articulatiei respective.
Diagnosticul se pune pe baza examenelor imagistice de tipul rezonantei magnetice sau scanarilor tomografice.
Tratamentul nechirurgical poate implica
Tratamentul chirurgical implica
Raspunsul este da , doar ca este mai frecvent la nivelul membrului inferior decat cel superior, datorita faptului ca oasele membrului inferior sunt mai solicitate.
Cea mai importanta cale de prevenire a infarctului osos este de a evita abuzul de alcool, fumat si de a limita administrarea de corticosteroizi.
Raspunsul este nu, nu poate provoca moartea cum este de exemplu in cazul infarctului miocardic, insa trebuie tratat corect la aparitia primelor semne fiindca asta ajuta la evitarea operatii sau cel putin la incetinirea evolutiei.
Dr. Tarek Nazer, medic ortoped supraspecializat in chirurgia artroscopica minim invaziva si chirurgia artroscopica a membrului inferior
Comentariile pe care le veti posta vor apare dupa aprobarea lor de catre administratorul site-ului. Va multumim pentru intelegere !