• contact@clinicamasaya.ro
  • Luni - Vineri 8.00 ÷ 20.00

Blogul Clinicii Masaya

Home Blog

Clinica Masaya

In ce consta infarctul osos


Infarctul osos este de fapt o leziune a tesutului osos datorata unei obturari a circulatiei sanguine care iriga zona respectiva, mai este cunoscut si sub numele de osteonecroza El poate apare idiopatic sau secundar unei conditii care reduce fluxul de sange la os.

Ce il produce ?

Poate apare in urma unui traumatism, unei hiperpresiuni osoase, in asocierea altor boli precum lupus eritematos, hemofilie, boli hematologice, pancreatita, diabet , boli de colagen sau infectii. De asemenea sunt predispuse si persoanele care fac abuz de alcool, cafea, fumat, care lucreaza in mediu toxic sau au urmat tratament cu corticosteroizi.

Ce simptome exista ?

In fazele incipiente ele pot fi asimptomatice, in stadile mai avansate apare durerea si redoare articulara, sensibilitate la palpare, uneori si deformari articulare si atrofie musculara datorita inactivitatii articulatiei respective.

Cum se pune diagnosticul ?

Diagnosticul se pune pe baza examenelor imagistice de tipul rezonantei magnetice sau scanarilor tomografice.

In ce consta tratamentul ?

Tratamentul nechirurgical poate implica

  • un tratament cu antiinflamatoar si analgezice
  • reducerea activitatii fizice
  • terapie fizica speciala pentru a reduce simptomele
  • mers fara sprijin a articulatiei afectate cu ajutorul bastonului,carjelor.

Tratamentul chirurgical implica

  • Decompresia medulara a osului afectat
  • Chiuretaj si tansplant de os sanatos in zona afectata
  • in cazurile mai avansate se recomanda artroplastia sau inlocuirea totala a articulatiei sau a osului afectat

Toate oasele din organism pot fi afectate de infarctul osos ?

Raspunsul este da , doar ca este mai frecvent la nivelul membrului inferior decat cel superior, datorita faptului ca oasele membrului inferior sunt mai solicitate.

Cum poate fi prevenit ?

Cea mai importanta cale de prevenire a infarctului osos este de a evita abuzul de alcool, fumat si de a limita administrarea de corticosteroizi.

Infarctul normal poate provoca moartea. Este la fel si infarctul osos ?

Raspunsul este nu, nu poate provoca moartea cum este de exemplu in cazul infarctului miocardic, insa trebuie tratat corect la aparitia primelor semne fiindca asta ajuta la evitarea operatii sau cel putin la incetinirea evolutiei.

Dr. Tarek Nazer
Dr. Tarek Nazer

Dr. Tarek Nazer, medic ortoped supraspecializat in chirurgia artroscopica minim invaziva si chirurgia artroscopica a membrului inferior


Comentarii


Adauga un comentariu

Comentariile pe care le veti posta vor apare dupa aprobarea lor de catre administratorul site-ului. Va multumim pentru intelegere !