Gonartroza sau artroza genunchiului reprezinta cea mai frecventa afectiune articulara de la nivelul genunchiului aparute mai ales la varstinci. Gonartroza consta in degradarea cartilajelor care isi pierd supletea si face ca alunecarea dintre extremitatile osoase sa fie dureroasa si plina de disconfort.
Durerea este primul simptom care apare cu debut lent, exacerbate de efort si ameliorate de repaus. Pe masura ce boala evolueaza, durerea apare in perioada de repaus, inclusiv noaptea. Un al doilea simptom important este limitarea mobilitatii, urmate de tumefierea articulatiei, aparitia cracmentelor, a senzatiei de arsura, a junghiurilor si in stadiile avansate a deformarii genunchilor.
Gonartroza nu apare la tineri decat in cazul unei gonartroze secundare unei patologii conexe ( Probleme reumatice , post traumatism), de obicei gonartroza este o afectiune intalnita la varstinici datorita unei deteriorari naturale a cartilajului care acopera structurile osoase aflate in articulatia genunchiului. Ca factori de risc care favorizeaza aparitia mai rapida a gonartrozei putem mentiona: obezitatea, traumatismele, diabetul zaharat, tulburarile hormonale, guta, deviatii de ax ( genu varum, genu valgum, genu recurvatum), istoricul familial si suprasolicitarea de-a lungul vietii.
Principala modalitate de diagnosticare a gonartrozei este examenul clinic axat pe genunchiul dureros, cu redoare articualra si deformarea axului, insotit de evaluarea radiologica prin care se observa pensarea spatiului articular, cu aparitia osteofitelor si a altor modificari ce apar in functie de stadiul bolii. Se pot efectua si alte teste imagistice precum examenul RMN care aduce informatii despre starea meniscurilor, ligamentelor si a cartilajului articular, completat inclusiv de analize de sange.
Tratament conservator. Se decide in funcție de vârsta , stadiul si starea generala a pacientului. Schimbarea stilului de viata, se refera la pierderea in greutate, mentinerea mobilitatii prin activitate fizica si evitarea suprasolicitarii genunchiului.
Recuperarea dupa o artroplastie de genunchi durează intre 4-6 săptămâni, timp in care pacientul efectuează un program special de kinetoterapie pentru o recuperare completa.
Daca suferiti de aceasta problema sau aveti dureri de genunchi sau o senzatie de disconfort este indicat sa consultati un medic ortoped.
Dr. Tarek Nazer, medic ortoped supraspecializat in chirurgia artroscopica minim invaziva si chirurgia artroscopica a membrului inferior
Comentariile pe care le veti posta vor apare dupa aprobarea lor de catre administratorul site-ului. Va multumim pentru intelegere !