• contact@clinicamasaya.ro
  • Luni - Vineri 8.00 ÷ 20.00

Blogul Clinicii Masaya

Home Blog

Clinica Masaya

Gonartroza


Gonartroza, cauze si tratament

Gonartroza sau artoza genunchiului reprezinta cea mai frecventa afectiune articulara la nivelul genunchiului ce consta in degradarea cartilajelor care isi pierd supletea si face ca alunecarea dintre extremitatile osoase sa fie dureroasa si plina de disconfort .

Care sunt semnele si simptomele gonartrozei ?

Durerea este primul simptom care apare cu debut lent, exacerbate de exercitii fizice si ameliorate de repaus. Pe masura ce boala evolueaza, durerea apare in perioada de repaus si noaptea. Un al doilea simptom important este limitarea mobilitatii, urmate de tumefierea articulatiei, aparitia cracmentelor, senzatiei de arsura, junghiurilor si de deformarea genunchilor.

Care sunt cauzele gonartrozei?

Gonartroza nu apare la tineri, este o afectiune intalnita la varstinici, dar ca factori de risc putem include : obezitatea, traumatismele, diabetul zaharat, tulburarile hormonale, guta, deviatii de ax( genu varum, genu valgum, genu recurvatum), mostenirea familiala si suprasolicitarea de-a lungul vietii.

Cum se pune diagnosticul ?

Principala modalitate de diagnosticare a gonartrozei este examenul clinic axat pe genunchiul dureros, insotit de evaluarea radiologica prin care se observa pensarea spatiului articular, aparitia osteofitelor si alte modificari ce apar in functie de stadiul bolii. Se pot efectua si alte teste imagistice precum examenul RMN care aduce informatii despre starea meniscurilor, ligamentelor si cartilajului articular, completat inclusiv de analize de sange.

Care este tratamentul ?

a) Tratament conservator

Se decide in funcție de vârsta , stadiul si starea generala a pacientului

  • Schimbarea stilului de viata, se refera la pierderea in greutate, mentinerea mobilitatii prin activitate fizica, evitarea suprasolicitarii genunchiului
  • Tratament cu fizio si kinetoterapie, proceduri care vizeaza reducerea durerii
  • Tratament farmacologic cu antiinflamatoare, antialgice si miorelaxante pentru controlarea durerii
  • Tratamentul cu infiltrații intraarticulare in vederea imbunatatirii calitatii cartilajului articular, in stadiile incipiente sau in cazurile avansate la pacientii cu contraindicație de tratament chirurgical.

b)Tratamentul cu infiltratii in genunchi : 

  • Infiltratii cu acid hialuronic 
  • Infiltratii cu PRP (plasma imbogatita cu trombocite )
  • Infiltratii cu Celule Stem 

c) Tratament chirurgical cu proteza totala de genunchi 

  • Artroscopia de genunchi in stadiile I - II poate ajuta la reducerea durerii si la întârzierea evoluției bolii
  • Osteotomia de corecție are ca scop reaxarea membrului inferior, este o metoda rar folosita.
  • Artroplastia de genunchi prin care se înlocuiește articulația genunchilui cu o proteza metalica unicompartimentala sau totala in funcție de caz si de procesul degenerativ al genunchiului .

Recuperarea dupa o artroplastie de genunchi durează intre 4-6 săptămâni, timp in care pacientul efectuează un program special de kinetoterapie pentru recuperare completa.

Dr. Tarek Nazer
Dr. Tarek Nazer

Dr. Tarek Nazer, medic ortoped supraspecializat in chirurgia artroscopica minim invaziva si chirurgia artroscopica a membrului inferior


Comentarii

1
Buboaca Ioana 2020-05-17 05:47:49 /
Buna ziua cat costa o infiltratie gonartroza genunchi multumesc

Adauga un comentariu

Comentariile pe care le veti posta vor apare dupa aprobarea lor de catre administratorul site-ului. Va multumim pentru intelegere !