• contact@clinicamasaya.ro
  • Luni - Vineri 8.00 ÷ 20.00

Blogul Clinicii Masaya

Home Blog

Clinica Masaya

Exercitii efectuate acasa pentru pastrarea tonusului muscular pe perioada pandemiei


Avand in vedere situatia actuala de la nivel modial ce impune si restrictioneaza circulatia dar si activitatile in afara casei, va propunem un set de exercitii conceput special pentru mentinerea tonusului muscular si evitarea sedentarismului.

Recomandari:

  • Potrivit Asociatiei Americane de Sanatate Cardiaca, necesarul zilnic de activitate pentru persoanele sedentare este de 30 de minute de 3-4 ori pe saptamana, la o intensitate de 50%-80% din freventa cardiaca maxima.
  • O alta recomandare privind nivelul de miscare este de 150 de minute de activitate fizica moderata in fiecare saptamana, alaturi de activitati pentru intarirea musculaturii corpului.

Programul de exercitii:

Vrem sa precizam de la inceput ca acest program de exercitii este conceput special si alcatuit din exercitii simple care pot fi executate in siguranta de orice persoana, indiferent de categoria de varsta din care face parte. Trebuie tinut cont insa de particularitatile fiecarei persoane in parte de accea recomandam ca la aparitia oricarui simptom dureros sa se intrerupa executarea exectitiului sau exercitiilor care au cauzat acest simptom. Recomandam de asemenea ca numarul de repetari pentru exercitiile prezentate in acest program sa fie intre 15 si 20.

Din pozitia culcat pe spate cu fata in sus cu ambii genunchi indoiti:

  • Ducem un genunchi spre piept, il prindem cu ambele maini si il tragem usor spre piept. Mentinem pozitia 6-8 secunde apoi schimbam.
  • Ducem ambii genunchi spre piept, ii prindem cu ambele maini si ii tragem usor spre piept, mentinem aceasta pozitie 6-8 secunde apoi revenim cu genunchii indoiti.
  • Ridicam bazinul sus, apoi se revine la pozitia initiala. Miscarea trebuie sa fie una lenta incercand sa desprindem treptat coloana lombara de pe planul de lucru.
  • Executam "Bicicleta" cu cate un picior, celalat ramane indoit pentru a proteja astfel coloana lombara. Miscarea trebuie sa fie una ampla si lenta.
  • Punem palmele pe fata anterioara a coapselor, si din pozitia asta, ne ridicam incercand sa ajungem cu palmele la nivelul genunchilor. Acest exercitiu vizeaza muschiul drept abdominal, un muschi foarte important in profilaxia si tratarea durerilor de spate. Din pozitia decubit lateral sau "pe o parte" - cu o mana sub cap, si cealalta pe sold genunchii indoiti, calcaiele si capul in acceasi linie cu fesierii:
  • Ridicam un genunchi de pe celalat, calcaiele ramanand lipite si bazinul nemiscat.
  • Cu membrul inferior aflat deasupra intins, celalat indoit pentru a asigura stabilitate, vom executa ridicarea membrului inferior intins in lateral. Apoi aceleasi exercitii pe partea opusa. Din "patrupedie" sau "in sprijin pe palme si pe genunchi"
  • Intintem in acelasi timp mana si piciorul opus. Important la acest exercitiu este sa pastram coloana lombara intr-o pozitie, dreapta, si sa controam miscarea.
  • Ridicam un picior cu genunchul indoit in lateral. Deasemenea important de retinut este ca miscare trebuie sa fie una controlata si pozitia coloanei stabila.
  • Intintem membrele superioare in fata pe suprafata de sprijin si pozitionam fundul pe calcaie. Din aceasta pozitie incercam sa intindem cat mai bine musculatura spatelui. Mentinem aceasta pozitie 6-8 secunde apoi revenim si repetam. Din ortostatism vom lucra trenul superior:
  • In functie de gradul de antrenament al fiecaruia si de materialele ajutatoare pe care le avem la dipozitie putem efectua exercitii cu ajutorul bastonului, ganterelo sau a benzilor elastice. Programul de exercitii gandit de noi pentru aceasta perioada a fost conceput pentru a fi unul scurt si eficient, care dureaza aproximativ 15 minute si reuseste sa angreneze in miscare cei mai importanti muschi ai corpului din punctul de vedere combaterii sedentarismului si al profilaxiei durerilor de spate atat de comune in zilele noastre. De asemenea, persoanele care au la dispozitie bicicleta ergonomica, sau orice dispozitiv de antrenament sunt incurajate sa le foloseasca cu incredere.

Clinica Masaya detine o sala de recuperare medicala in care se urmareste indeaproape fiecare pacient pentru un program de recuperare personalizat.

Terapeutii clinicii ofera servicii complete de evaluare si de tratament individualizate de kinetoterapie si fizioterapie atat pentru persoanele care necesita recuperare medicala, cat si pentru sportivi.

Dr. Tarek Nazer
Dr. Tarek Nazer

Dr. Tarek Nazer, medic ortoped supraspecializat in chirurgia artroscopica minim invaziva si chirurgia artroscopica a membrului inferior


Adauga un comentariu

Comentariile pe care le veti posta vor apare dupa aprobarea lor de catre administratorul site-ului. Va multumim pentru intelegere !