• contact@clinicamasaya.ro
  • Luni - Vineri 8.00 ÷ 20.00

Blogul Clinicii Masaya

Home Blog

Clinica Masaya

Entorsa gleznei


Este o leziune traumatica a gleznei produsa printr-o miscare fortata peste limitele fiziologice care determina leziuni ale capsulei articulare, ligamentelor si uneori ale cartilajului articular. Este una dintre cele mai frecvente entorse intalnite.

Ele pot fi impartite in 3 grade :

  • gradul I atunci cand este o mica intindere a ligamentelor insotita de edem local si fara rupturi de parti moi.
  • gradul II se produce o intindere mai puternica sau ruperea partiala a ligamentelor cu aparitia edemului si echimozei locale si durere la atingerea zonei afectate
  • gradul III este caracterizat prin ruperea completa a ligamentelor cu edem si echimoze avansate si imposibilitatea de sprijin pe membrul afectat si durere fara a atinge zona respectiva.

Primul simptom este durerea apoi incepe sa apara edemul urmat de aparitia echimozelor si imposibilitatea de a merge normal cu membrul respectiv , de asemena se poate auzi o pocnitura si senzatie de amorteala in cazuri de entorse avansate.

Medicul va efectua o anamneza atenta si va examina palpand zona afectata pentru a stabili gravitatea leziunii , de asemnea se vor efectua examene imagistice precum radiografii, ecografie si examen de rezonanta magnetica pentru a vizualiza mai bine leziunile ligamentare .

Tratamentul

In functie de gradul de afectiune difera si metodele de tratament, in gradul I va fi suficent purtarea unei fase elastice, repaus partial si pozitia procliva a piciorului , tratament antialgic si antiinflamator local si oral timp de 10 zile.

In cazurile mai avansate este necesara imobilizarea gleznei in atela gipsata perioada de 7-10 zile pentru a grabi vindecarea protejand tesuturile de miscari, reducand inflamatia .

Iar in cazurile grave unde exista si instabilitate articulara datorita rupturii grave ale ligamentelor ce sustin glezna este necesar tratamentul chirurgical, ce consta in sutura sau reconstuctia ligamentelor afectate.

Nu neglijati orice tip de leziune / entorsa a gleznei, si prezentati-va mereu la un consult pentru o evaluare si un examen local de specialitate.

Dr. Tarek Nazer
Dr. Tarek Nazer

Dr. Tarek Nazer, medic ortoped supraspecializat in chirurgia artroscopica minim invaziva si chirurgia artroscopica a membrului inferior


Adauga un comentariu

Comentariile pe care le veti posta vor apare dupa aprobarea lor de catre administratorul site-ului. Va multumim pentru intelegere !