Corpul nostru resimte fiecare actiune si forma de miscare pe care o efectuam zilnic. Un stil e viata sedentar si lipsa activitatilor fizice, cum arata ultimele studii, reprezinta o amenintare asupra sanatatii. Dupa cum se stie, activitatea fizica regulata are foarte multe beneficii pentru sanatate, sportul fiind o parte integrata in functionarea optima a organismului. OMS (Organizatia Mondiala a Sanatatii) a descris sananatea ca fiind “o stare de bunastare fizica, mentala si sociala si nu doar absenta bolii sau a infirmitatii”. Afectiunile, sedentarismul si factorii de risc diminueaza in mod evident starea de sanatate. Nu trebuie sa privim sanatatea ca pe ceva ce ni se cuvine, ci presupune un efort constant si asumat pentru a mentine corpul in parametrii optimi de functionare si de a atinge potential maxim fizic, social si psihoemotional.
Cum ne ajuta exercitiile fizice la nivel functional?
Efectuarea exercitiilor fizice duce la o serie de modificari la nivelul aparatului musculo-scheletal (creste tonusul, elasticitatea, capaciatea de contractie si rezistenta musculara, mobilitatea articulara este imbunatatita, se creaza un reflex corect de postura). Pe masura ce efectuam regulat exercitii fizice, corpul se adapteaza la un astfel de regim si vor aparea o serie de efecte pozitive pe termen lung in tot organismul.
Activitatea fizica produce efecte si la nivel visceral, obligand inima, plamanii si alte organe ale corpului nostru sa lucreze la capacitate ridicata, crescand functionalitatea si rezistenta lor. Activitatea musculara si viscerala este interconectata, schimbarile produse la nivelul muscular, determina producerea de schimbari la nivel visceral . Altfel, atunci cand efectuam exercitii fizice, creste fluxul sangvin, sangele aduce nutrienti si oxigen in muschi ce se descompun si produc energie, aceasta energie este transformata in caldura, asadar creste atat capacitatea musculara cat si cardiovasculara.
Ce efecte negative produce lipsa practicarii de exercitii fizice?
Lipsa practicarii regulate a miscarii, poate duce la o serie de efecte negative care afecteaza sanatatea in mod direct. Inactivitatea musculara duce la scaderea fluxului sangvin si hranirea musculara insuficienta ce are ca efect reducerea volumului, a fortei, elasticitatea si rezistenta se diminueaza, muschii devenind slabi.
Dupa o anumita perioada de sedentarim, musculatura se atrofiaza si incepe acumularea de grasimea. Sedentarismul determina scaderea activitatii cardio-vasculare si metabolice ceea ce duce la o serie de modificari patologice in corpul uman. Printre afectiunile produse sau agravate de lipsa miscarii se afla:
Cum ne ajuta exercitiile fizice din punct de vedere terapeutic?
Kinetoterapia, sau terapia prin miscare este utilizata de foarte mult timp in spitale sau clinici private si ne ajuta fie in preventia apatitiei unei afectiuni, fie pentru restabilirea functiilor organismului in urma unei boli sau a unei accidentari. Exercitiile fizice urmate sub indrumarea unui specialist ne ajuta in lupta cu afectiunile aparatului locomotor, dar si in recuperarea cardiovasculara. In cazul sportivilor, efectuarea regulata a gimnasticii medicale previne aparitia accidentarilor si ajuta la o refacere mult mai rapida dupa un traumatism. Gimnastica medicala urmareste sa redea mobiliatea articulatiilor, sa creasca forta si volumul muscular, sa creasca rezistenta la efot, sa restabileasca functionalitatea aparatului cardiovascular, dar si sa creasca controlul, coordonarea si echilibrul corpului uman.
Cum ne ajuta sportul din punct de vedere psihoemotional si social?
Practicarea exercitiilor fizice duce la un sentiment general de fericire si satisfactie fata de viata. Studiile au aratat ca omul aflat intr-o stare fizica buna isi deschide orizonturile, nivelul de aspiratii este mai mare, astfel munca este mai eficienta si mai productiva ceea ce duce si la cresterea conditiilor de trai ce contribuie semnificativ la societate.
In ceea ce priveste sanatatea mentala, cercetarile au aratat beneficii psihologice ale exercitiilor prin imbunatatirea starii de spirit, legandu-se direct de eliberarea de endorfine(hormonul fericirii) si de alti produsi chimici in timpul efectuarii gimnasticii. Mecanismele exacte prin care este modificata starea mentala si emotiile nu sunt total intelese. Specialistii cred ca exercitiile produc schimbari atat dupa perioade scurte de antrenament cat si dupa serii mai lungi ce au efect asupra sistemului endocrin, stresului oxidativ, neurogenezei, inflamatiei si activiatii corticale. S-a ajuns la concluzia ca actiunile complexe dintre aceste sisteme cresc eliberarea de anumiti hormoni, inflamatia scade,ceea ce contribuie la sanatatea creierului.
In concluzie, exercitiul fizic are efecte benefice semnificative si incontestabile pentru a ne mentine starea de sanatate fizica cat si mentala. Va incurajam sa practicati o serie de exercitii fizice de cel putin trei ori pe saptamana pentru a preveni aparitia diferitelor afectiuni.
Clinica Masaya detine o sala de recuperare medicala in care se urmareste indeaproape fiecare pacient pentru un program de recuperare personalizat.
Terapeutii clinicii ofera servicii complete de evaluare si de tratament individualizate de kinetoterapie si fizioterapie atat pentru persoanele care necesita recuperare medicala, cat si pentru sportivi.
Dr. Tarek Nazer, medic ortoped supraspecializat in chirurgia artroscopica minim invaziva si chirurgia artroscopica a membrului inferior
Comentariile pe care le veti posta vor apare dupa aprobarea lor de catre administratorul site-ului. Va multumim pentru intelegere !