- Autor Dr. Tarek Nazer
- Publicat in data de 2019-02-06 10:02:35
Osteoporoza este o afectiune in care oasele devin fragile si predispuse fracturarii. Dieta joaca un rol important in osteoporoza , poate incetini progresia bolii. Vitamina C este cea care face oasele puternice si sanatoase, dar cu trecerea timpului oasele incep sa-si piarda vitalitatea si devin fragile. Medicii recomanda consumul regulat de vitamin C.
ALIMENTE INDICATE IN OSTEOPOROZA
- LAPTE SI DERIVATE DIN LAPTE
- Laptele are calciu din abundenta si, prin urmare, este extreme de important pentru sanatatea oaselor. Iaurtul si branza reprezinta o optiune buna pentru a intarzia progresia osteoporozei.
- SOMON
- Somonul este un aliment esential, prin continutul bogat de vitamina C si vitamina D. Alte alimente cu continut ridicat de vitamine C si D sunt pestele ton si ciupercile.
- MIGDALE
- Migdalele sunt bogate in minerale (magneziu, calciu) si au o multime de proteine.
- CEREALE FORTIFICATE
- In cazul in care o persoana nu poate consuma lapte sau produse lactate, o alta optiune este consumul de cereale. Acestea sunt bogate in substante nutritive (calciu, vitamin D).
- MAZARE VERDE
- Mazarea este o sursa bogata de vitamin K, care ajuta la producerea de osteocalcina esentiala in formarea osului.
- SALATA VERDE
- Salata verde are calciu , vitamin K - necesare pentru o buna sanatate a oaselor.
- BROCCOLI
- Aceasta leguma este bogata in vitamin B6, calciu, magneziu, vitamin K , acid fulic si previne progresia osteoporozei.
- VARZA
- Varza , prin continutul mare in vitamina B6, vitamina C si vitamina K, este esentiala in dieta pacientului cu osteoporoza.
- LAMAIA
- Continutul ridicat de vitamina C contribuie la sanatatea oaselor.
- PATRUNJEL
- Pe langa faptul ca ofera substante nutritive esentiale (calciu, vitamin C, vitamin K), patrunjelul amelioreaza durerile reumatice.
- SPANAC
- O cana de spanac contine dublul dozei zilnice recomandate de vitamina K, benefica pentru sanatatea oaselor, in special pentru prevenirea osteoporozei.
ALIMENTE PERICULOASE IN OSTEOPOROZA
- SNACKS-URI
- Snacks-urile au o cantitate mare de sodiu si zahar care inhiba absorbtia calciului.
- BAUTURI CARBOGAZOASE
- Acestea scot calciul din organism si nu aduc niciun aport de minerale.
- CAFEINA
- Consumul a peste doua cesti de cafea pe zi predispune la demineralizare osoasa prin scoaterea calciului din oase si eliminarea lui renala.
- ALCOul
- Alcoolul in exces inhiba absorbtia calciului, lovind in sanatatea oaselor.
- SAREA
- Sodiul din sare favorizeaza eliminarea renala a calciului si impiedica absorbtia calciului in organism.
- PAINE SI FAINOASE
- Painea alba si fainoasele leaga calciu la nivel intestinal si-l elimina din organism. Produsele care contin calciu NU trebuie consumate odata cu painea alba sau cu fainoasele, caci calciul nu va mai fi absorbit.
- LEGUMINOASE
- Leguminoasele ( fasule, soia, năut, roșcove, arahide ) contin acid fitic care inhiba absorbtia de magneziu, calciu in organism si , prin urmare, trebuie consumate limitat.
- ALIMENTE INFLAMATORII
- Unele alimente cum ar fi ardeii, cartofii, ciupercile, rosiile si vinetele trebuie evitate, deoarece pot grabi procesul de osteoporoza.
In concluzie, osteoporoza este o afectiune care nu poate fi prevenita in totalitate , dar progresia ei poate fi cu siguranta intarziata daca pacientul urmeaza o dieta sanatoasa.