• contact@clinicamasaya.ro
  • Luni - Vineri 8.00 ÷ 20.00

Blogul Clinicii Masaya

Home Blog

Clinica Masaya

Deformarile coloanei vertebrale


Romania are una dintre cele mai ridicate rate din Europa, in ceea ce priveşte numarul persoanelor care prezinta deformari ale coloanei vertebrale. In peste 80% din cazuri sunt afectate fetele, boala aparand la pubertate (scolioze ideopatice).

Tu ai consultat un specialist ? Stii cat de important e ca, coloana ta vertebrala care e baza de sustinere a intregului tau corp, sa fie sanatoasa ?

Cu totii stim cat de important e sa avem o postura corecta care aduce beneficii majore starii de sanatate si întregului organism, insa din pacate pe tot parcursul zilei adoptam o postura gresita, fie in ortostatism sau intins, fie la birou determinând astfel deformarea coloanei vertebrale. Iar programele noastre de kinetoterapie, de reeducare - recuperare si de prevenire a afectiunilor coloanei vertebrale propuse de specialistii nostrii au ca obiectiv principal reintegrarea normala a pacientului care sufera de o astfel de afectiune precum : scolioza, cifoza, lordoza.

CE ESTE SCOLIOZA ?

Scolioza este afectiunea coloanei vertebrale, deviata în plan lateral stanga sau dreapta cu o rasucire usoara. Scolioza poate aparea la mijlocul spatelui, la nivelul coloanei toracice, sau în partea de jos a spatelui, în zona lombara, si poate prezenta una sau mai mai multe curburi.

Gradele de curbare ale coloanei difera de la persoana la persoana si de cat de tardiv a fost descoperita. Gravitatea problemei este faptul ca nu exista o preocupare pentru depistarea timpurie a acestei afectiuni si nu este tratata corespunzator si la timp de catre un kinetoterapeut. In acest fel nefiind tratata , scolioza poate duce la complicatii majore sau destul de frecvent chiar la interventii chirurgicale.

Este foarte important de stiut faptul ca netratata scolioza duce la reducerea capacitatii respiratorii, afectarea organelor intratoracice si asimetria toracelui,umerilor, soldului dar si la suferinte emotionale care duc usor usor la izolare si dificultati de integrare în societate.

Cele mai vizibile semne de scolioza pot fi, de obicei, observate cu usurita datorita pozitiei pacientului. Pe masura ce coloana vertebrala creste, aceasta impinge umerii si soldurile din alinierea lor normala, iar in cele mai multe cazuri nu limiteaza miscarea sau nu provoaca dureri de spate semnificative pana cand curbele nu devin severe. Acest lucru poate provoca dureri mai usoare de spate si slabiciune, amorteala sau durere la nivelul extremitatilor inferioare.

Senzatia de oboseala dupa perioade lungi de stat pe scaun sau de stat in picioare poate indica, de asemenea, scolioza. Cu cat scolioza este depista mai tardiv, cu atat mai puternic trebuie sa se lucreze muschii din jurul coloanei pentru a mentine coloane vertebrala dreapta si echilibrata. In plus, scolioza netratata la timp poate exercita o presiune asupra cavitatii toracice si, in cele din urma, poate reduce capacitatea pacientului de a respira, ceea ce poate provoca si o oboseala cronica.

Semnele tipice scoliozei sunt: asimetria coloanei vertebrale, asimetria umerilor si a bazinului, coastele si omoplatul devenind proeminente pe o parte a corpului, iar in cazul scoliozelor severe respiratia devenid dificila.

Scopul tratamentului de recuperare prin kinetoterapie efectuat de un specialist în cazul scoliozei este de a preveni accentuarea curburii coloanei vertebrale, de a corecta si stabiliza curbura severa.

Intodeauna trebuie consultat un specialist kinetoterapeut sau un medic de recuperare, deoarce protocolul de recuperare difera în functie de vârsta pacientului, de gradul de curbura al coloanei si de riscul accentuarii acesteia.

Exercitiile fizice specifice efectuate de specialistii nostri au ca scop:

  • corectarea posturilor vicioase, insotite de constietizarea pozitiilor corecte a coloanei vertebrale, umerilor si bazinului.
  • redresarea curburilor prin întinderea progresivo-pasiva si completa a musculaturii concavitatii si scurtarea musculaturii din convexitate;
  • redresarea bazinului si echilibrarea centurii scapulare, crearea unui reflex corect de postura, dar si dezvoltarea mobilitatii cutiei toracice;
  • efectuarea exercitiilor cu rol corectiv asupra asimetriei toracelui;
  • efectuarea exercitiilor dinamice pentru a mobiliza fiecare segment al corpului;

Un obiectiv foarte bine pus in aplicare de specialistii nostrii sunt metodele si exercitiile pentru recapatarea amplitiunii toracice si reeducarea insuficientei respiratiei, care sunt obligatorii si necesare in recuperare;

  • exercitiile din metoda Schroth aplicate de catre specialistii nostrii au cele mai remarcabile rezultate în recuperarea scoliozei;
  • exercitii din pozitiile Klapp;
  • exercitiile propuse de tehnica Cotrel (extensie-derotatie-elongatie-flexie laterala).
  • exercitii care au ca scop tonifierea musculaturii abdominale, fesiere si exercitii pentru imbunatatierea respiratiei.

O scolioza de pâna la 30 de grade se poate trata prin kinetoterapie, iar o deviere a coloanei de 30-45 de grade necesita, în afara gimnasticii medicale, şi corset, care trebuie purtat 18-22 ore pe zi – inclusiv în cazul baieţilor. Atunci când deformarea colanei depaşeşte 45 de grade, bolnavul trebuie operat.

Programul de recuperare kinetoterapeutic difera in functie de gradul scoliozei la fiecare pacient, fiind individualizat si executandu-se doar sub stricta supraveghere si îndrumare a unui specialist kinetoterapeut.

Indiferent de tratamentul recomandat, informati-va si alegeti intodeauna personal specializat, iar clinica nostra va ofera specialisti si rezultate.

Insa intotdeauna dupa o recuperare eficienta si completa, musculatura trebuie intretinuta prin practicarea pe parcurs a diferitelor sporturi sau activitati, cum ar fi: inotul. Fotbalul, plimbarile cu bicicleta, strechingul, tenis.

Dr. Tarek Nazer
Dr. Tarek Nazer

Dr. Tarek Nazer, medic ortoped supraspecializat in chirurgia artroscopica minim invaziva si chirurgia artroscopica a membrului inferior


Adauga un comentariu

Comentariile pe care le veti posta vor apare dupa aprobarea lor de catre administratorul site-ului. Va multumim pentru intelegere !