Nu intotdeauna tinem cont zilnic de adoptarea unei posturi corecte si de mentinere a sanatatii spatelui, dar in momentul in care apar durerile de spate, incepem sa acordam o importanta mai mare in mentinerea posturii.
Putem defini postura ca fiind functia responsabila de proiectia in spatiu a corpului omenesc, fiind rezultatul actiunii sinergice intre sistemul nervos (elementul activ al posturii) si aparatul locomotor (elementul pasiv).
De asemenea, prin postura intelegem multitudinea de pozitii, miscari sau atitudinii ale corpului, in timpul desfasurarii diverselor activitati.
Cele mai importante cauze ale deficitului postural pot fi:
Postura deficitara are cele mai mari efecte asupra coloanei vertebrale, consecinta acesteia fiind cresterea sarcinii aparatului stabilizator al coloanei vertebrale pentru mentinerea corpului in echilibru, ducand la aparitia oboselii si a durerilor de spate.
Imaginea generala a pozitiei deficitare a corpului este urmatoarea:
Deficientele functionale ale coloanei vertebrale:
Kinetoterapia este modalitatea de baza prin care putem interveni asupra elementelor pasive ale functiei posturale, prin intermediul exercitiului fizic, care reprezinta cea mai noninvaziva forma de miscare.
Rolul kinetoterapiei :
De asemenea, exista si metode inovatoare de corectare a posturii, cum ar fi reeducarea posturala globala. Aceasta metoda se adreseaza persoanelor cu deviatii posturale in principal, dar si pentru tratamentul tuturor afectiunilor musculoscheletice.
Fizioterapia poate ajuta impreuna cu kinetoterapia la imbuntatirea posturii, beneficiile acesteia fiind:
Sfaturi in mentinerea posturii:
Daca simti ca manifesti dureri la nivelul spatelui sau stii ca adopti o postura incorecta, iti recomandam sa incerci sa faci exercitii de corectare a acesteia de minim 3 ori pe saptamana. Trebuie sa fii intotdeauna atent la pozitia corpului si sa practici exercitii care iti vor imbunatatii chiar si stima de sine pe langa sanatate.
Specialistii kinetoterapeuti ai Clinicii Masaya, iti personalizeaza antrenamentele in functie de nevoile tale si iti sunt alaturi in procesul de recuperare.
Dr. Tarek Nazer, medic ortoped supraspecializat in chirurgia artroscopica minim invaziva si chirurgia artroscopica a membrului inferior
Comentariile pe care le veti posta vor apare dupa aprobarea lor de catre administratorul site-ului. Va multumim pentru intelegere !