• contact@clinicamasaya.ro
  • Luni - Vineri 8.00 ÷ 20.00

Blogul Clinicii Masaya

Home Blog

Clinica Masaya

Consult neurologic - cand este indicat si ce implica


Un consult neurologic este necesar pentru a diagnostica afectiunile sistemului nervos central si periferic. Semnele unor probleme pot sa apara insa sa nu fie luate in serios ori chiar confundate cu alte situatii - neatentie, oboseala. Detaliem despre cand este potrivit de a opta pentru un consult neurologic in randurile ce urmeaza. 

Simptome alarmante

Din pacate, Romania este intr-un top al tarilor europene privind cazurile de boli cerebrovasculare. Desigur, indicatia medicala este de a preveni si nu de a trata, asadar sa vedem si care sunt semnele si simptomele unor probleme neurologice:

·       Dureri de cap constante, chiar cronice.

·       Amorteala si senzatia de furnicatura.

·       Ameteala frecventa, stare de slabiciune.

·       Confuzie si dezorientare.

·       Tulburari de somn.

·       Pierderi de memorie.

 

Unele boli neurologice vin pe fond genetic, altele apar din senin fara vreun istoric din familie al unei boli din aceasta sfera.

In alte situatii vorbim despre predispozitie la boli neurologice sau despre nevoia de consult daca:

·       Pacientul are peste 50 de ani si acuza frecvente dureri de cap.

·       Dureri de cap bruste, care nu raspund la tratament clasic cu antialgezice sau greu, dureri severe de cel putin doua ori pe saptamana.

·       Alte afectiuni severe, cronice ale pacientului.

Cum trebuie sa se pregateasca pacientul pentru un consult neurologic?

Nu sunt necesare masuri speciale inainte de consult. Vor fi testate miscarile, reactiile normale. In cazul in care au existat si alte episoade, boli diagnosticate in trecut din spectrul celor neurologice, este de preferat ca pacientul sau insotitorii acestuia sa prezinte medicului specialist toate aceste detalii.

Se vor lua in considerare simptomele, precum si semnele vizibile ale unor afectiuni. Vorbim despre echilibru, mers, postura, despre dificultati de miscare sau vorbire.

Examenul neurologic este complex din punct de vedere al urmaririi fortei musculare, reflexele si coordonarea. Insa multe dintre tulburari pot avea aceleasi simptome. Asadar, se vor efectua teste complexe. Spre exemplu, daca simptomele duc la concluzia ca exista o infectie la lichidul cefalorahidian, atunci va fi necesara o punctie lombara. In acest sens, o mostra de lichid spinal va fi extrasa. O alta procedura este cea care poate ajuta la diagnoticarea unor tulburari neuromusculare. Aici vorbim despre testul numit tensilon.

Pot fi de asemenea recomandate: imagistica prin rezonanta magnetica sau tomografie, electroencefalografia, electromiografia etc. Analizele efectuate vor detecta imediat si anomaliile astfel ca diagnosticul nu va intarzia in a fi stabilit.

Teama de diagnostic

Teama este ca un pacient sa se confrunte cu probleme grave, poate chiar tumori, ce implica ulterior interventii chirurgicale, intrucat acestea sunt printre cele mai delicate. Trebuie spus insa ca la neurolog ajungeti si pentru ca depistati eventuale probleme de spate, hernii, sciatica etc. In cazul unui AVC, interventia rapida in decurs de cateva ore ajuta pacientul la recuperare mai buna si astfel impactul acestui episod poate fi minim. In alte cazuri, simptomele atat de frustrante isi gasesc si explicatia in cele din urma in boli de tip Alzheimer, scleroza multipla, Parkison etc.

Migrena este una din cele mai frecvente diagnosticuri. Ceea ce banal spunem ca este o durere de cap poate fi o afectiune cronica ce afecteaza calitatea vietii. Cu masuri luate la timp pacientii pot trai cu simptomele afectiunii de care sufera, avand tratamente corespunzatoare care sa le ofere posibilitatea sa tina sub control afectiunea in cauza.

 

 

Dr. Tarek Nazer
Dr. Tarek Nazer

Dr. Tarek Nazer, medic ortoped supraspecializat in chirurgia artroscopica minim invaziva si chirurgia artroscopica a membrului inferior


Comentarii


Adauga un comentariu

Comentariile pe care le veti posta vor apare dupa aprobarea lor de catre administratorul site-ului. Va multumim pentru intelegere !