• contact@clinicamasaya.ro
  • Luni - Vineri 8.00 ÷ 20.00

Blogul Clinicii Masaya

Home Blog

Clinica Masaya

Condromalacia patelara


Condromalacia patelara reprezinta afectarea cartilajului articular al rotulei si uzura lui afectand in acelasi timp si cartilajul femurului ce se afla  in contact cu rotula .

Rotula este osul rotund aflat in partea anterioara a genunchilui si face parte din mecanismul extensor al genunchilui împreuna cu mușchii cvadriceps si tendonul rotulian . Are o suprafața articulara neteda si alunecoasa ce vine in contact cu șanțul femural numit "femoral groove".

Aceasta afecțiune este des întâlnita in Romania la tineri si la vârstnici , cele mai frecvente cauze fiind :

  • Îmbătrânirea, după o vârsta cartilajul începe sa cedeze mai ales in zonele solicitate cum ar fi zonele portante si patelo-femurale ale genunchiului, determinand deteriorarea cartilajului din cauza uzurii si apariția zonelor de condromalacie a rotulei provoacand dureri articulare in partea anterioara a genunchilui .
  • A doua cauza  des întâlnita la tineri, mai ales la sportivi, este malpoziția rotulei in șanțul femural , atunci când rotula nu sta perfect in șanțul femural si se deplasează superior, inferior, medial sau lateral apare un exces de frecare a rotulei fata de alte zone articulare ce duce la deteriorarea cartilajului. Aceasta poate fi o problema congenitala sau una mecanica a rotulei.
  • Alta cauza poate fi forma mai plata a șanțului femural fata de normal ce duce automat la instabilitatea rotulei si creșterea frecării  articulației patelo-femurale .

Cele mai frecvente simptome fiind durerea sau înțepătura pe partea anterioara a genunchilui mai ales in timpul efectuării unei activități cum ar fi urcarea sau coborarea scărilor , statul in genunchi. Pacienții care suferă de acesta afecțiune , adopta o pozitie antalgica stand cu picioarele întinse pentru a reduce frecarea si zona de stres asupra rotulei .

Alt simptom des întâlnit este trosnitul ce se aude la flexia si extensia genunchiului .

Diagnosticul se pune pe baza unui examen clinic , incidente speciale de radiografie  de tip skyview  si examen imagistic prin rezonanta magnetica nucleara(RMN).  

Tratamentul nechirurgical da rezultate foarte bune in stadiile incipiente prin :

  • kinetoterapie care se axează la întărirea mușchilor  genunchiului ce permit îmbunatățirea poziția rotulei in șanțul femural si întărirea mușchilor prin exerciți de stretching ce permit reducerea stresului patelo-femural.
  • Infiltrații intra-articulare cu PRP (plasma imbogatita cu trombocite)  si acid hialuronic.
  • schimbarea stilul de viata si dieta adecvata.

Tratamentul chirurgical include foarte multe metode de operatii in functie de cauza , cele mai frecvente sunt :

  • Artoscopia de genunchi pentru a netezi suprafața aspra a articulației prin debridare, ce permite o alunecarea mai buna si frecare mai redusa, in aceiasi procedura se mai pot face diferite proceduri cum ar fi : lateral release ( detensionarea laterala a rotulei ), micro-fracturi, transplant de cartilaj, întărirea mediala a rotulei prin reconstrucția ligamentul femuro-patelar medial.
  • Metoda deschisa cu transpoziția osoasa a rotulei ce permite așezarea rotulei in poziție anatomica reducând frecarea datorata pozitei greșite
  • alta metoda din pacate rar efectuata in Romania datorita costului crescut este proteza patelo-femurala, aceasta procedura consta in înlocuirea articulației patelo-femurala cu una metalica ce tratează eficient si cu rezultat foarte bun stadiile avansate de artroza femuro-patelara.
  • si cea mai noua metoda de tratament a condromalaciei mai ales la tineri este folosirea BMAC ( Bone Marrow Aspirate Concentrate ) cu celulele stem in regenerarea de cartilaj, fiind o metoda de succes dar foarte costisitoare pentru pacient .
Dr. Tarek Nazer
Dr. Tarek Nazer

Dr. Tarek Nazer, medic ortoped supraspecializat in chirurgia artroscopica minim invaziva si chirurgia artroscopica a membrului inferior


Comentarii


Adauga un comentariu

Comentariile pe care le veti posta vor apare dupa aprobarea lor de catre administratorul site-ului. Va multumim pentru intelegere !