• contact@clinicamasaya.ro
  • Luni - Vineri 8.00 ÷ 20.00

Blogul Clinicii Masaya

Home Blog

Clinica Masaya

Chistul Baker


Chistul Baker este o punga plina cu lichid sinovial ce cauzeaza un sentiment de tensiune asupra genunchilui si provoaca o durere care apare in zona poplitee din spatele genunchiului. Cel mai adesea este rezultatul unei afectiuni care vizeaza articulatia genunchiului precum artrita sau ruperea cartilajului care in timp produc prea mult fluid ceea ce poate duce la aparitia chistului Baker.

Cauzele

Intotdeauna acest chist apare ca rezultat al unei probleme preexistente la nivelul genunchiului. Cele mai frecvente cauze sunt:

  • Leziunea de menisc
  • Artroza
  • Leziunea de ligament incrucisat

Simptomele

Exista cazuri cand chistul Baker nu produce dureri sau disconfort, iar pacientul poate sa nu il observe. Daca acesta creste in dimensiuni si devine tensionat, poate provoca dureri, rigiditate, limitarea miscarilor si jena la mers.

Diagnostic

Diagnosticul este pus pe baza unui examen clinic prin palparea unei formatiuni in zona poplitee, completat de unul ecografic sau imagistic prin rezonanta magnetica (RMN) pentru a determina localizarea si marimea chistului.

Tratament

In unele cazuri nu este nevoie de tratament deoarece chistul poate dispare de la sine. Tratamentul corect consta in rezolvarea problemei articulare care a provocat formarea chistului si nu chistul in sine. Orice tratament medicamentos sau chirurgical prin care se indeparteaza chistul sau se aspira fara a se tine cont de cauza este inutil si va duce la aparitia unui nou chist dupa o perioada scurta de timp.

Dupa tratarea cauzei principale, in cele mai multe cazuri se poate distruge chistul in aceeasi interventie prin distrugerea sistemului de valva care permite acumularea si mentinerea lichidului in punga.

Chistul baker poate fi distrus artroscopic daca acest chist provoaca simptome neurovasculare de compresie. Foarte rar este necesara excizia clasica prin operatie deschisa mare in zona poplitee pentru indepartarea chistului; aceasta procedura este recomandata atunci cand chistul comprima pachetul neuro-vascular al genunchiului.

Nu ezitati sa va prezentati la un medic ortoped la aparitia primelor semne, deoarece rezultatul este mult mai bun in stadiile incipiente si recuperarea este mai rapida.

Doctor ortoped Tarek Nazer, medic specialist ortopedie si traumatologie, specialist in chirurgie artroscopica, leziuni sportive. Medic ortoped cu experienta de cinci ani in Marea Britanie.: www.artroscopiedegenunchi.ro

Dr. Tarek Nazer
Dr. Tarek Nazer

Dr. Tarek Nazer, medic ortoped supraspecializat in chirurgia artroscopica minim invaziva si chirurgia artroscopica a membrului inferior


Comentarii


Adauga un comentariu

Comentariile pe care le veti posta vor apare dupa aprobarea lor de catre administratorul site-ului. Va multumim pentru intelegere !