• contact@clinicamasaya.ro
  • Luni - Vineri 8.00 ÷ 20.00

Blogul Clinicii Masaya

Home Blog

Clinica Masaya

Ce sunt monturile


Ce sunt monturile si cum se trataza?

Monturile reprezinta o deformitate a degetului mare al piciorului numit haulce prin devierea articulatiei metatarso-falangiene in exterior ajungand sa fie prominent, conferind un aspect inestetic si dureros. O data aparute aceste deformari, continua sa se agraveze, iar consecinta evolutiei progresive a monturilor este aparitia deformarilor articulatiilor si arhitecturii piciorului, precum deget in ciocan, unghii incarnate, hiperkeratoza, etc.

Care sunt simptomele?

Provoaca dureri, dificultati la mers, inflamare si rani la baza degetului si de asemenea mai pot provoca deformarea celorlalte degete si aparitia artritei la degetul mare.

Care sunt cauzele favorizante aparitiei monturilor?

Factorii favorizanti sunt reprezentati de istoricul familial de monturi, asocierea unor afectiuni (artrita reumatoida), tipul constitutional al piciorului( picior plat, haluce foarte lung), sexul feminin, obezitatea, traumatisme ale piciorului si purtarea de incaltaminte prea stramta ce duce la modificarea arhitecturii picioarelor.

Cum se pune diagnosticul?

Diagnosticul monturilor se face prin examen clinic in timpul consultatiei prin inspectie si palpare, completat de examen radiologic care evidentiaza starea articulatiilor piciorului.

Cum se trateaza?

In functie de stadiul in care se afla se decide o metoda optima de tratament. Initial se incepe cu tratament conservator reprezentat de schimbarea incaltamintii, medicatie antiinflamatoare, purtarea de orteze si evitarea ortostatismului prelungit. Trebuie de asemenea avut in vedere o normalizare a greutatii si gestionarea bolii de baza care a dus la aparitia monturilor.

Tratamentul chirurgical este indicat din momentul aparitiei durerilor si a disconfortului, nu din cauze estetice. Exista mai mult de 10 tehnici chirurgicale pentru a scapa de monturi, medicul decide ce tehnica foloseste in functie de gradul de deviere si de unghiurile intermetatarsiene si metatarsofalangiene. Operatia consta in readucerea capului metatarsianului I in pozitie normala.

De asemenea sunt si metodele minim invazive ce rezolva monturile in stadiile moderate folosind 2 incizi mici de 1 cm lungime si sub controlul radiologic .Cat dureaza recuperarea?

Perioada de recuperare este rapida , nedureroasa si cu rezultate foarte bune, aceasta perioada variaza intre 2-6 saptamani in functie de tehnica folosita, pacientul poate sa calce din prima zi post operator folosind orteza speciala.

Tratamentul chirugical nu trebuie evitat sau intarziat pana se ajunge la stadii avansate si apare deformarea celorlalte degete, tratamentul in stadiile moderate are rezultate mult mai bune.

Dr. Tarek Nazer
Dr. Tarek Nazer

Dr. Tarek Nazer, medic ortoped supraspecializat in chirurgia artroscopica minim invaziva si chirurgia artroscopica a membrului inferior


Comentarii


Adauga un comentariu

Comentariile pe care le veti posta vor apare dupa aprobarea lor de catre administratorul site-ului. Va multumim pentru intelegere !