• contact@clinicamasaya.ro
  • Luni - Vineri 8.00 ÷ 20.00

Blogul Clinicii Masaya

Home Blog

Clinica Masaya

Ce este lordoza ?


Coloana vertebrala prezinta 4 curburi fiziologice: 2 lordoze - in regiunea cervicala si lombara - si 2 cifoze - in regiunea toracala si sacrala. Curburile normale dau coloanei o mare elasticitate, permitandu-i sa se comporte in cadere ca un resort, amortizandu-le, spre deosebire de spatele plat. Tot curburile, pastreaza proiectia centrului de greutate in interiorul poligonului de sustinere.

Lordoza este o modificare a curburii coloanei vertebrale in zona cervicala si lombara cu convexitatea anterioara. In mod normal, doua segmente ale coloanei sunt lordotice: lombara si cervicale. Acestea au o curbura convexa anterioara si concava posterioara.

Asadar lordoza este normala doar in zona cervicala si dorso-lombara, dar atunci cand afecteaza un alt segment al coloanei sau cand se accentueaza, lordoza devine anormala ( hiperlordoza ).

Cauzele care contribuie la aparitia lordozei:

  • cifoza
  • obezitatea
  • osteoporoza, influenteaza diminuarea inaltimii vertebrelor datorita scaderii densitatii osoase
  • sedentarismul
  • pubertatea rapida si cresterea rapida

Lordoza o intalnim mai frecvent la gimnaste, inotatoare, gravide, persoanele ce poarta incaltaminte cu tocuri inalte, producandu-se un dezechilibru spre inainte ce se compenseaza prin inclinarea trunchiului inapoi cu incurbarea lombara.

Insa sunt si afectiuni care insotesc lordoza, pecum: luxatia congenitala de sold bilaterala, spondilolistezisul si miopatiile prin lezarea muschilor fesieri.

Simptomele clinice ale lordozelor cervicale patologice sunt manifestate sub forma de senzatii dureroase atunci cand se palpeaza situsul afectat al regiunilor cervicale, atacuri de durere la intoarcerea capului in lateral, aparitia unei curbe la nivelul coloanei cervicale si capul avansat in fata.

Pe cand simptomele de la nivelul coloanei lombare sunt durerile severe la nivelul spatelui inferior, restrictionarea mobilitatii jumatatii inferioare a trunchiului, oboseala rapida, modificarea posturii cu abaterea vizibila a pelvisului si a intregului corp inapoi.

Diagonisticarea curburii patologice a coloanei vertebrale cervicale si lombare se efectueaza pe baza unei examninari vizuale a pozitiei pacientului si a examinarilor imagistice.

Exercitiile kinetoterapeutice isi propun :

  • reechilibrarea bazinului, ce rezulta din actiunea a doua cupluri musculare antagoniste: muschii abdominali si fesieri (cuplul corector) si muschii lombari si iliopsoas (cuplul deformant).
  • exercitii fizice simple care ajuta la corectarea incalcarii posturii si a lordozelor patologice.
  • exista mai multe tipuri de exercitii specifice, recomandate de kinetoterapeut in functie de particularitatile lordozei.

Pe langa kinetoterapie, se recomanda practicarea ciclismului, sport ce obliga la cifozarea coloanei si se vor evita extensiile de trunchi care lordozeaza si ridicarea de greutati care pun presiune pe coloana.

Dr. Tarek Nazer
Dr. Tarek Nazer

Dr. Tarek Nazer, medic ortoped supraspecializat in chirurgia artroscopica minim invaziva si chirurgia artroscopica a membrului inferior


Comentarii


Adauga un comentariu

Comentariile pe care le veti posta vor apare dupa aprobarea lor de catre administratorul site-ului. Va multumim pentru intelegere !