• contact@clinicamasaya.ro
  • Luni - Vineri 8.00 ÷ 20.00

Blogul Clinicii Masaya

Home Blog

Clinica Masaya

Ce carente ascund poftele alimentare


Poftele de dulce, sarat, prajeli, lactate, carbohidrati, fructe sau legume, sunt de fapt carente de vitamine, minerale sau acizi grasi ale organismului.

O sa vedem de fapt ce nutrienti lipsesc din corp atunci cand simtim aceste pofte si ce alimente sanatoase trebuie de fapt sa consumam:

  1. Pofta de carbohidrati (paste, orez, cartofi) - reprezinta un semn al lipsei de acizi grasi esentiali. Pentru a completa aceasta carenta din organism, putem include in alimentatie ulei de peste - Omega 3. Dorinta de a consuma carbohidrati poate fi si un semn al deficitului de triptofan - un aminoacid care ajuta buna functionare a creierului. Printre alimentele bogate in triptofan se numara: nucile, caju, carne de curcan, banana, oua.
  2. Pofta de ciocolata poate indica un deficit de magneziu si complexul de vitamina B. Suplimentele minerale incluse in meniu ajuta la eliminarea acestor pofte.
  3. Pofta de grasimi poate ascunde o carenta de calciu si un deficit de acizi grasi esentiali. Putem consuma: broccoli, legume, oua si lactate.
  4. Pofta de alimente sarate indica o lipsa de sodiu. Legumele sunt bogate in sodiu si le putem consuma crude sau la abur, ori de cate ori avem ocazia. Pofta de alimente sarate mai poate indica o stare de anxietate. In acest caz sunt recomandate alimente bogate in Vitamina C (citrice, legume), potasiu (stafide) si magneziu ( legume cu frunze verzi )
  5. Pofta de alimente iuti indica o scadere a nivelului de zinc din organism. Bananele, salata verde, nucile, semintele, lintea vor suplini necesarul de zinc.
  6. Pofta de fructe si legume reprezinta o lipsa de enzime. Alimentele crude sunt pline de enzime care mentin organismul sanatos.

In schimb mancarea procesata nu contine enzime, acestea fiind distruse in timpul procesului de gatire.

Dr. Tarek Nazer
Dr. Tarek Nazer

Dr. Tarek Nazer, medic ortoped supraspecializat in chirurgia artroscopica minim invaziva si chirurgia artroscopica a membrului inferior


Adauga un comentariu

Comentariile pe care le veti posta vor apare dupa aprobarea lor de catre administratorul site-ului. Va multumim pentru intelegere !