- Autor Dr. Tarek Nazer
- Publicat in data de 2019-03-06 12:25:13
Poftele de dulce, sarat, prajeli, lactate, carbohidrati, fructe sau legume, sunt de fapt carente de vitamine, minerale sau acizi grasi ale organismului.
O sa vedem de fapt ce nutrienti lipsesc din corp atunci cand simtim aceste pofte si ce alimente sanatoase trebuie de fapt sa consumam:
- Pofta de carbohidrati (paste, orez, cartofi) - reprezinta un semn al lipsei de acizi grasi esentiali. Pentru a completa aceasta carenta din organism, putem include in alimentatie ulei de peste - Omega 3. Dorinta de a consuma carbohidrati poate fi si un semn al deficitului de triptofan - un aminoacid care ajuta buna functionare a creierului. Printre alimentele bogate in triptofan se numara: nucile, caju, carne de curcan, banana, oua.
- Pofta de ciocolata poate indica un deficit de magneziu si complexul de vitamina B. Suplimentele minerale incluse in meniu ajuta la eliminarea acestor pofte.
- Pofta de grasimi poate ascunde o carenta de calciu si un deficit de acizi grasi esentiali. Putem consuma: broccoli, legume, oua si lactate.
- Pofta de alimente sarate indica o lipsa de sodiu. Legumele sunt bogate in sodiu si le putem consuma crude sau la abur, ori de cate ori avem ocazia. Pofta de alimente sarate mai poate indica o stare de anxietate. In acest caz sunt recomandate alimente bogate in Vitamina C (citrice, legume), potasiu (stafide) si magneziu ( legume cu frunze verzi )
- Pofta de alimente iuti indica o scadere a nivelului de zinc din organism. Bananele, salata verde, nucile, semintele, lintea vor suplini necesarul de zinc.
- Pofta de fructe si legume reprezinta o lipsa de enzime. Alimentele crude sunt pline de enzime care mentin organismul sanatos.
In schimb mancarea procesata nu contine enzime, acestea fiind distruse in timpul procesului de gatire.