• contact@clinicamasaya.ro
  • Luni - Vineri 8.00 ÷ 20.00

Blogul Clinicii Masaya

Home Blog

Clinica Masaya

Cazaturile pe gheata


Cum sa previi cazaturile pe gheata ?

Sezonul rece aduce dupa sine aparitia unui strat de gheata si de zapada, iar mersul pe jos devine o adevarata aventura. Cazaturile pe gheata sunt foarte frecvente in aceasta perioada a anului, de aceea este important sa stiti cum sa va protejati sau sa reduceti riscurile.

Cele mai frecvente probleme care apar in timpul cazaturilor sunt entorsele, luxatiile, leziuni ale cartilajelor, muschilor si tendoanelor, iar in cazuri mai grave traumatisme cranio-cerebrale sau fracturi.

Entorsa este o afectiune traumatica care se produce prin rasucirea ligamentelor unei articulatii in urma unui traumatism sau a unei miscari gresite. Reprezinta o leziune de tesut moale , tendoane si ligamente care sufera o intindere sau chiar o ruptura.

Luxatia : reprezinta intinderea sau ruperea ligamentelor asociate cu deplasarea capetelor osoase afara din cavitatea articulara.

Fractura reprezinta ruptura unui os sau a unui cartilaj osos. Sistemul osos sustine forma corpului si ajuta la buna desfasurare a activitatilor zilnice. Oasele trebuie sa fie puternice incat sa suporte impotriva loviturilor usoare, insa cand un os este supus unui traumatism mai puternic el cedeaza si se fractureaza.

Sfaturi care va pot proteja impotriva cazaturilor :

  • Purtati incaltaminte adecvata timpului de afara, sa fie cu talpa de cauciuc care nu aluneca, deasupra gleznei si confortabila sa va protejeze in acelasi timp si de degeraturi
  • Lasati mainile libere, protejate de o pereche de manusi, deoarece in cazul in care va dezechilibrati in timpul mersului, mainile va ajuta sa va recapatati echilibrul si in acelasi timp au si rol de amortizor intr-o eventuala cazatura. Dar nu trebuie sa va sprijiniti direct in maini deoarece se poate produce fractura de radius.
  • Nu mergeti prea repede cand e zapada, deoarece mersul rapid scade concentratia asupra pasilor.
  • Evitati sa carati obiecte sau lucruri grele in timpul mersului
  • Puteti sa folositi un baston pentru sprijin cand este multa gheata pe jos.

Daca nu reusiti sa evitati o cazatura, macar puteti incerca sa va protejati capul si spatele, puteti sa va folositi de maini sau de obiecte din jurul vostru pentru a va amortiza caderea. Dupa o cazatura este recomandat sa nu se mai sprijine pe membrul afectat, sa il imobilizati printr-o atela provizorie, puteti aplica comprese reci si sa va prezentati la medic.

Doctor ortoped Tarek Nazer, medic specialist ortopedie si traumatologie, specialist in chirurgie artroscopica, leziuni sportive si proteze personalizate. Medic ortoped cu experienta de cinci ani in unele dintre cele mai mari spitale din Anglia. Timp de doi ani a lucrat cu Phil Hirst, medicul echipei Manchester United.

www.consultatieortopedie.ro

Dr. Tarek Nazer
Dr. Tarek Nazer

Dr. Tarek Nazer, medic ortoped supraspecializat in chirurgia artroscopica minim invaziva si chirurgia artroscopica a membrului inferior


Adauga un comentariu

Comentariile pe care le veti posta vor apare dupa aprobarea lor de catre administratorul site-ului. Va multumim pentru intelegere !