• contact@clinicamasaya.ro
  • Luni - Vineri 8.00 ÷ 20.00

Blogul Clinicii Masaya

Home Blog

Clinica Masaya

Care sunt motivele pentru care nu e recomandat sa faci kinetoterapie nesupravegheat


Daca vi s-au recomandat sedinte de kinetoterapie, este bine de stiut ca acestea nu trebuie sa le efectuati singuri acasa. Un kinetoterapeut  va recomanda un numar de sedinte in care veti efectua un program personalizat  tinand cont de mai multe aspecte: varsta, greutate, sexul, afectiuni preexistente.

Cat dureaza sedintele de kinetoterapie?

Kinetoterapeutul va realiza programul de kinetoterapie in functie de afectiunea si gradul de evolutie in care aceasta se afla. Cu timpul, terapeutul poate decide adaugarea unor noi exercitii sau cresterea intensitatii acestora. De obicei timpul variaza intre  ora si o ora jumatate, iar frecventa se stabileste tot in functie de particularitatile pacientului, se pot face doua-trei sedinte pe saptamana, sau chiar in fiecare zi. Timpul de recuperare difera de la pacient la pacient, deoarece fiecare organism  in parte reactioneaza diferit la stimuli, de aceea va varia si numarul de sedinte si intensitatea acestora .

Ce poti risca atunci cand faci kinetoterapie singur acasa?

In cazul pacientilor care doresc sa efectueze sedintele de kinetoterapie singuri acasa, trebuie sa stie ca se supun la anumite riscuri.  Cel mai probabil exercitiile nu vor fi executate corect, crescand riscul de accidentare si chiar de agravare a afectiunii pe care ar trebui sa o trateze. Exercitiile pe care le vedem pe internet sunt realizate  fara a tine cont de gradul de evolutie al afectiunii pe care o avem, deoarece fiecare pacient are un ritm propriu de evolutie sau de  afectiuni preexistente si de gradul de antrenament la efort. Exercitiile practicate in mod repetat gresit nu numai ca nu sunt benefice, ba chiar pot dauna, putand declansa durere si inflamatie intr-o anumita zona. De aceea cel mai bine  este ca pacientii sa apeleze la ajutorul unui kinetoterapeut pentru a realiza sedintele de gimnastica medicala sub stricta  supraveghere.

Cat de mult poti avansa facand nesupravegheat kinetoterapie?

Daca incepi un program de exercitii nesupravegheat acasa, riscul de accidentare este destul mare, iar in loc sa avansezi, poti produce un  traumatism la nivelul acelei zone, ceea ce te va face sa o iei de la capat, iar recuperarea sa fie chiar mai dificila. Pe de alta parte, daca te-ai adresat unui cabinet de kinetoterapie, iar terapeutul ti-a alcatuit un program individualizat, si iti recomanda ca intre sedintele de kinetoterapie sa efectuezi anumite exercitii acasa, dupa ce le-ai invatat corect sub supravegherea lui, acestea pot fi benefice si iti pot grabi recuperarea.

De aceea sedintele de kinetoterapie va vor ajuta sa recapatati mobilitatea articulara, sa cresteti  tonusul muscular, sa recuperati anumite deficiente sau posturi incorecte, sau sa va imbunatatiti capacitatea cardiovasculara sau functia digestiva. Pentru toate aceste beneficii va recomadam sa apelati la un kinetoterapeut, el va efectua o analiza detaliata a afectiunii si a rezistentei la efort, pentru a stii exact de ce exercitii aveti nevoie.

Clinica Masaya detine o sala de recuperare medicala in care se urmareste indeaproape fiecare pacient pentru un program de recuperare personalizat. Terapeutii clinicii ofera servicii complete de evaluare si de tratament individualizate de kinetoterapie si fizioterapie atat pentru persoanele care necesita recuperare medicala, cat si pentru sportivi.

Dr. Tarek Nazer
Dr. Tarek Nazer

Dr. Tarek Nazer, medic ortoped supraspecializat in chirurgia artroscopica minim invaziva si chirurgia artroscopica a membrului inferior


Adauga un comentariu

Comentariile pe care le veti posta vor apare dupa aprobarea lor de catre administratorul site-ului. Va multumim pentru intelegere !