• contact@clinicamasaya.ro
  • Luni - Vineri 8.00 ÷ 20.00

Blogul Clinicii Masaya

Home Blog

Clinica Masaya

Care sunt cele mai indicate proceduri de fizioterapie pentru a diminua edemul osos


Edemul osos caracterizeaza o leziune la nivelul maduvei osoase si este complet diferit fata de edemul tesuturilor moi. Aceasta leziune poate aparea in urma traumatismelor osoase (fracturi, contuzii, leziuni osteocondrale etc), in unele boli inflamatorii (poliatrita reumatoida, psoriazis, splondilartrita etc), in leziunile degenerative (osteoartritele de la nivelul soldului, genunchiului, dar si la nivelul coloanei vertebrale), in infectii (osteomielita, piciorul diabetic) sau leziuni ischemice (necroza avasculara), dar si dupa interventii chirurgicale la nivelul osului, dupa radioterapie sau dupa tratamentul cu imunosupresoare sau citostatice.

Fiind o afectiune care poate aparea din atat de multe cazuri, este foarte importanta diagnosticarea corecta pentru stabilirea cauzei exacte si elaborarea tratamentului adecvat, individualizat in functie de simptomatologia fiecarui pacient in parte.

Cea mai frecventa manifestare a edemului osos este durerea difuza de la nivelul osului afectat, prezenta atat in miscare, cat si in repaus, care nu cedeaza si se intensifica in timpul noptii.

Pentru tratamentul acestei afectiuni, apelam la repaus cu descarcarea mecanica a osului (mai ales in afectarea oaselor membrelor inferioare), medicatie antiinflamatorie (unde cauza producerii este inflamatorie), fizioterapie sau chiar tratament chirurgical atunci cand leziunea este avansata si nu raspunde la niciun alt tratament.

Mijloacele fizioterapeutice folosite in cazul edemului osos sunt urmatoarele si se folosesc in functie de cauza care a dus la formarea edemului osos si stradiul de evolutie al acestuia.

Crioterapia sau terapia prin racire aplicata local are rolul de a reduce inflamatia locala prin racirea tesutului cu pana la 10-12 grade Celsius. Se poate aplica atunci cand cauza este una de natura inflamatorie si are rolul de a reduce durerea. Alte efecte benefice ale crioterapiei sunt: stimularea circulatiei sanguive si limfatice, activarea proceselor metabolice, stimularea auto-vindecarii mai rapide a osului lezat.

Terapia LASER (Amplificarea Luminii prin Emisie Stimulata de Radiatie) este o terapie nedureroasa, non-invaziva cu ajutorul careia se produc efecte biologice asupra tesuturilor prin lumina laser. Tipul de laser si doza se indica de catre medic, iar efectele acestuia sunt: antiinflamator, antialgic (reduce durerea), creeste viteza de reparare a tesuturilor si stimuleaza sistemul imunitar local.

Ultrasunetul, o alta terapie non-invaziva, realizeaza un transfer de energie prin alternarea starilor de presiune cu ajutorul fasciculelor de unde de inalta frecventa. Aceasta terapie mecano-termica realizeaza un masaj intern si pot incalzi tesuturile profunde, producand astfel efecte de hiperemie, stimulare a microcirculatiei, calmare a durerii si promovare a vindecarii osoase.

La clinica Masaya, specialistii nostri in fizioterapie acorda o atentie deosebita fiecarui pacient si patologii in parte. Procedurile sunt indifidualizate in functie de simptomatologia prezentata si adaptate evolutiei pacientului.

Dr. Tarek Nazer
Dr. Tarek Nazer

Dr. Tarek Nazer, medic ortoped supraspecializat in chirurgia artroscopica minim invaziva si chirurgia artroscopica a membrului inferior


Comentarii


Adauga un comentariu

Comentariile pe care le veti posta vor apare dupa aprobarea lor de catre administratorul site-ului. Va multumim pentru intelegere !