• contact@clinicamasaya.ro
  • Luni - Vineri 8.00 ÷ 20.00

Blogul Clinicii Masaya

Home Blog

Clinica Masaya

Care sunt cele mai indicate procedure de fizioterapie pentru a diminua durerile de sold


Durerea de sold

Durerea de sold apare din cauza deteriorarii articulare (defecte de cartilaj, uzura la nivelul ligamentelor si tendoanelor), sau datorate unui traumatism ce poate fi urmat de o fractura, leziuni de tendoane, ligamente sau contracturi musculare. Probleme la nivelul altor zone, cum ar fi hernia de disc, pot genera iradiera durererii la  nivelul articulatiei soldului.
Durerea poate sa varieze de la o durere abia deductibila, surda, pana la o durere de intensitate ridicata. Durerea poate fi resimtita si ca o senzatie de arsura sau furnicaturi si  poate fi regasita la nivelul feselor, zonei inghinale, zona interioara sau exterioara a soldului. Durerea poate fi insotita adesea de edem, redoare, schiopatat, cracmente, rigiditate.

Tratament

Un prim pas cand apare durerea ar fi repausul articular si prezentarea la medic cat mai urgenta. Medicul ortoped va poate recomanda tratament nechirurgical constand in utilizarea medicatiei, infiltratii articulare, utilizarea unui cadru sau a unui baston pentru a evita presiunea ridicata la nivelul articulatiei, cat si recomandarea de a pierde cateva kg, in cazul unei persoane supraponderale. Un alt tratament cu rezultate foarte bune este reprezentat de tratamentul fiziokinetoterapeutic. Kinetoterapia se indica pentru a creste mobilitatea articulara si tonifierea musculaturii stabilizatoare a soldului, iar fizioterapia este indicata pentru a reduce durerea si inflamatia la nivel articular.

Ce proceduri de fizioterapie utilizam pentru a trata durerea de la nivelul soldului?

  • In faza in care articulatia este inflamata, se poate utiliza CRIOTERAPIA – terapie  prin care se scade temperatura locala , astfel edemul este redus si inflamatia dispare. Dupa producerea unui traumatism, la nivel local creste fluxul sangvin, organismul declansand un proces de autovindecare. Sangele invadeaza zona traumatizata, ceea ce determina afectarea si a zonelor neafecate, provocand edem si durere. Prin Crioterapie se produce vasocontrictia vaselor sangvine, edemul reducandu- se, astfel este diminuata si durerea.
  • Laseroterapia – Terapie non – invaza ce foloseste raze de lumina generate de radiatii scuzute ce sunt sigure atat pentru pacineti cat si pentru terapeuti. Laserul penetreza tesutul si restabileste functia celulara normala. Laserul are efecte precum: relaxarea musculara, activarea proceselor de biostimulare, drenaj limfatic, efect antiinflamator, reducand timpul recupararii.
  • Ultrasunetul – folosirea vibratiilor mecanice prin intermediul unui traducator, producand in intreriorul zonei tratate un micromasaj profund, relaxand musculatura, astfel durerea este diminuata. Ca efecte mai regasim: imbunatatirea circulatiei sangvine, cresterea permeabilitatii celulelor tegumentului, grabirea consolidarii osoase si efect cicatrizant.
  • Terapia Tecar – foloseste curent de inalta frecventa prin intermediul a doi electrozi. Terapia stimuleaza producerea de caldura la nivelul zonei tratate, imbunatatind microcirculatia si astfel grabind procesul de vindecare. Pe langa grabirea vindecarii se numara si reducerea edemului datorate activarii circulatiei limfatice si automat reducerea inflamatiei.
  • TENS -  foloseste curent de joasa intensitate ce actioneaza prin inhibarea transmiterii impulsului nervos, ce determina calmarea durerii, relaxarea musculara si decontracturarea in profunzime a musculaturii.
  • Magnetoterapia – folosirea unui camp magnetic static sau pulsatil activand producerea enzimelor, reface campurile energetice, restabilind  echilibrul la nivel celular. Are ca efect scaderea inflamatiei, imbunatateste transportul de oxigen, creste rezistenta la stimul algic, etc.
Dr. Tarek Nazer
Dr. Tarek Nazer

Dr. Tarek Nazer, medic ortoped supraspecializat in chirurgia artroscopica minim invaziva si chirurgia artroscopica a membrului inferior


Comentarii


Adauga un comentariu

Comentariile pe care le veti posta vor apare dupa aprobarea lor de catre administratorul site-ului. Va multumim pentru intelegere !