• contact@clinicamasaya.ro
  • Luni - Vineri 8.00 ÷ 20.00

Blogul Clinicii Masaya

Home Blog

Clinica Masaya

Care sunt cele mai indicate procedee de fizioterapie in tendinita


Tendinita este o afectiune inflamatorie a tendonului (acea structura care leaga muschiul de os). Aceasta afectiune se manifesta prin durere locala, umflarea zonei afectate, inrosirea si incalzirea locala a tesutului din jurul tendonului afectat. De cele mai multe ori se asociaza si diminuarea functiei tendonului pana la pierderea acesteia (rigiditate in miscare si reducerea fortei musculare).

Tendinitele pot aparea la nivelul oricarei articulatii (umar, cot, pumn, sold, genunchi, glezna) in urma unei miscari repetate efectuate incorect, dar si ca urmarea a altor afectiuni (tendinita secundara) cum ar fi tendinita aparuta in urma diabetului sau a artritei reumatoide si tendinita secundara tratamentului cu anumite antibiotice.

Tratamentul tendinitei cuprinde managementul durerii prin mijloace medicamentoase, reducerea inflamatiei prin aplicarea de comprese reci local, mentinerea mobilitatii normale prin mobilizari pasive, auto-pasive si active pana la limita durerii. Se recomanda repausul pentru calmarea durerii provocate de inflamarea tendonului.

Mijloacele fizioterapeutice ajuta la o vindecare mai rapida si completa. In functie de stadiul si gravitatea tendinitei se recomanda utilizarea urmatoarelor procedee de fizioterapie.

Crioterapia este indicata in stadiul incipient al inflamatiei. In aceasta procedura se  foloseste efectul de racire locala a articulatiei afectate, astfel reducandu-se inflamatia si durerea locala prin vasoconstrictie. Durata terapiei este de 5 pana la 7 minute, timp in care temperatura locala a tesutului cutanat scade pana la 10-12 grade Celsius si se produce cresterea nivelului de endorfine care favorizeaza analgesia (reducerea durerii). Acest procedeu are rolul de a scadea timpul necesar recuperarii.

Laserterapia sau terapia cu laser este o terapie non-invaziva cu ajutorul careia se reduce durerea prin fasciculele intense de lumina. Doza si fecventa tratamentului sunt indicate de catre medic in functie de simptomatologia pacientului. Terapia cu laser trateaza cauza durerii si ajuta vindecarea prin procesul de diatermie (incalzirea tesuturilor in profunzime). Alt efect benefic al laserului este acela de stimularea al circulatiei sangvine si limfatice si de stimularea a sistemului imunitar al organismului si imbogatirea anivelului de colagen.

Terapia cu ultrasunete este terapia mecano-termica prin care se realizeaza, cu ajutorul unui traductor care transmite in corp un fascicol de unde de inalta frecventa, incalzirea tesuturilor in profunzime prin efectul de masaj intern. Beneficiile acestei proceduri constau in stimularea vindecarii, accelerarea functiilor metabolice, reducerea durerii si inflamatiei.

Magnetoterapia este forma de fizioterapie care utilizeaza energia electromegnetica static sau variabila asupra tesuturilor ce are ca drept scop activarea producerii enzimelor, transferul metabolic si restaurarea functionarii normale a membrane celulare. Aceasta terapie non-invaziva are rolul de a stimula procesul de regenerare a tesuturilor.

Terapia TECAR este o tehnologie de ultima generatie care stimuleaza auto-vindecarea tesuturilor. Prin generarea unui curent sinusoidal de inalta frecventa ce incalzeste la nivel local tesuturile, TECAR-ul este indicat in traumatologie pentru efectul analgezic, antiinflamator, antiedematos prin care injumatateste timpul de recuperare.

Aceste procedee de fiziotarapie se pot combina pentru obtinerea efectului dorit. Pentru stabilirea unui plan de tratament individual, bazat pe o anamneza si un examen clinic complet trebuie sa va adresati unui medic ortoped sau de recuperare medicala.

La clinica Masaya, specialistii nostri in fizioterapie acorda o atentie deosebita fiecarui pacient si patologii in parte. Procedurile sunt indifidualizate in functie de simptomatologia prezentata si adaptate evolutiei pacientului.

Dr. Tarek Nazer
Dr. Tarek Nazer

Dr. Tarek Nazer, medic ortoped supraspecializat in chirurgia artroscopica minim invaziva si chirurgia artroscopica a membrului inferior


Comentarii


Adauga un comentariu

Comentariile pe care le veti posta vor apare dupa aprobarea lor de catre administratorul site-ului. Va multumim pentru intelegere !