Kinetoterapia si fizioterapia reprezint mijloace terapeutice neinvazive ce se completeaza pentru a mentine sau a reda starea de sanatate. Kinetoterapia reprezinta terapia prin miscare sau gimnastica medicala ce se bazeaza pe exercitiile fizice ce ajuta la recuperarea sau mentinerea starii de sanatate.
Fizioterapia este o metoda de tratament ce foloseste agentii fizici pentru ameliorarea sau tratarea afectiunilor.
Prin kinetoterapie se poate reduce inflamatia ?
Inflamatia reprezinta reactia de aparare a organismului in urma unei leziuni sau unui traumatism, zona afectata fiind inundata cu sange, iar globulele albe lupta pentru a trata zona respectiva. Acesta inflamatie este benefica organismului , insa daca este de durata si devine cronica poate deteriora tesutul sanatos.
Este bine ca in perioada acuta a inflamatiei zona respectiva sa fie mentinuta in repaus si sa se utilizeze gheata (reduce circulatia sangelui, edemul, durerea).
Dupa ce trece faza acuta a inflamatiei (care poate dura pana la 4 zile), se pot incepe exercitiile pentru a evita anchiloza si atrofia musculara. Intensitatea exercitiilor trebuie crescuta treptat pentru a nu declansa o noua faza inflamatorie.
Prin fizioterapie se reduce inflamatia ?
Un aliat puternic pentru a reduce inflamatia este reprezentat de fizioterapie. Fizioterapia foloseste aplicatii terapeutice prin intermediul factorilor fizici pentru a trata diferite afectiuni. Acesti factori fizici actioneaza asupra receptorilor cutanati (termic, tactil, dureros) care raspund printr-o serie de efecte produse asupra organismului printre care si reducerea inflamatiei.
Care sunt procedurile de fizioterapie care reduc inflamatia ?
Cryoterapia este o forma de terapie foarte importanta in reducerea inflamatiei.
Terapia Tecar:
Laseroterapia:
Terapia TENS:
Beneficiile kinetoterapiei
Beneficiile fizioterapiei
La ce ne ajuta kinetoterapia?
Aceasta forma de terapie ne ajuta sa tratam anumite deficiente sau sa ne refacem in urma unei interventii chirurgicale. Exercitiile fizice urmate sub indrumarea unui specialist ne ajuta in lupta cu afectiunile aparatului locomotor, dar si in recuperarea cardiovasculara. In cazul sportivilor, efectuarea regulata a gimnasticii medicale previne aparitia accidentarilor si ajuta la o refacere mult mai rapida dupa un traumatism. La acesta terapie apeleaza si gravidutele, pentru a-si mentine tonsul muscular si pentru a ajuta la refacerea cat mai rapida dupa nastere.
La ce ne ajuta fizioterapia?
Fizioterapia este considerate un ajutor in tratarea afectiunilor acute si cronice musculo-ligamentare, osoase si articulare (tendinite, edeme post-operatorii, bursite, leziuni partiale de tendon etc.), boli reumatismale (artroze, spondiloartroze), boli ale sistemului nervos periferic (nevralgii, nevrite), afectiuni dermatologice (cicatrici, afectiuni cosmetice).
Clinica Masaya detine o sala de recuperare medicala in care se urmareste indeaproape fiecare pacient pentru un program de recuperare personalizat. Terapeutii clinicii ofera servicii complete de evaluare si de tratament individualizate de kinetoterapie si fizioterapie atat pentru persoanele care necesita recuperare medicala, cat si pentru sportivi.
Dr. Tarek Nazer, medic ortoped supraspecializat in chirurgia artroscopica minim invaziva si chirurgia artroscopica a membrului inferior
Comentariile pe care le veti posta vor apare dupa aprobarea lor de catre administratorul site-ului. Va multumim pentru intelegere !