• contact@clinicamasaya.ro
  • Luni - Vineri 8.00 ÷ 20.00

Blogul Clinicii Masaya

Home Blog

Clinica Masaya

Cand este indicata proteza de genunchi


Cand este indicata proteza de genunchi 

Proteza de genunchi se considera ultima metoda de tratament al gonartrozei, atunci cand celelalte metode de tratament nu au dat rezultate satisfăcătoare. Artroza genunchiului inseamna deteriorarea cartilajului articular si apariția osteofitelor marginale ce provoaca dureri si impotenta functionala partiala sau totala.

Cum apare artroza la genunchi ?

Artroza poate fi primara atunci cand apare la persoanele varstnice prin care cartilajul s-a deteriorat in timp si intr-un proces lent.

Artroza secundara apare datorita unor probleme pre-existente ale articulatiei, (reumatism articular , infectii locale ce au distrus cartilajul, obezitate, etc ) sau secundare post traumatice .

Care sunt simptomele ?

Durere localizata la nivelul genunchiului care se agraveaza la mersul indelungat, edem local, redoarea articulara si reducerea mobilitatii.

Atunci cand tratamentul medicamentos nu da rezultate se recomanda tratamentul chirurgical ce implica inlocuirea suprafatei articulare cu proteza de genunchi partiala sau totala .

Exista diferite tipuri de proteze care se pot folosi pentru inlocuirea cartilajului, cele mai frecvente sunt :

  • Proteza de genunchi patelo-femurala: acest tip de proteza schimba suprafata articulara prin care femurul si rotula sunt in contact si este recomandata pacientilor tineri care sufera de artroza patelo-femurale izolata fara afectarea restului cartilajului articular
  • Proteza partiala de genunchi : este recomandata pacientilor care sufera de artroza unicompartimentala al compartimentului intern sau extern prin care se inlocuieste doar zona afectata
  • Proteza totala de genunchi este necesara schimbarea totala a suprafetei articulare a genunchiului fiind afectat sever de artroza .

Care sunt avantajele unui proteza de genunchi ?

Cel mai mare avantaj al protezei de genunchi este faptul ca rezultatele obtinute post operator sunt de lunga durata , viata unei proteze este de aproximativ 15-20 ani.

Este foarte importanta alegerea corecta a indicației de tratament si alegerea buna a protezei, calitatea protezei joaca un rol foarte important in rezultatul obtinut post operator si pe termen lung, la fel si medicul care efectuează operația de proteza, trebuie sa aibe experienta necesara in efectuarea acestui tip de operatii.

Dr. Tarek Nazer
Dr. Tarek Nazer

Dr. Tarek Nazer, medic ortoped supraspecializat in chirurgia artroscopica minim invaziva si chirurgia artroscopica a membrului inferior


Comentarii


Adauga un comentariu

Comentariile pe care le veti posta vor apare dupa aprobarea lor de catre administratorul site-ului. Va multumim pentru intelegere !