Ce este reprezinta kinesiotaping-ul ?
Este o tehnica relativ noua aparuta in tara noastra si folosita de kinetoterapeuti pentru a ajuta la grabirea vindecarii organismului. Banda kinesiologica este alcatuita din bumbac, fiind o panglica subtire, ce se intinde usor, lipindu-se de piele prin intermediul unui adeziv. Banda are proprietati aproximativ identice cu ale pielii in ceea ce priveste grosimea si elasticitatea, ce permite aplicarea ei cu usurinta.
Cum actioneaza banda kinesiologica ?
Banda kinesiologica are un efect de “lifting” asupra epidermului, ceea ce creaza sub piele o pelicula de vid, imbunatatind circulatia sangvina subcutanata si drenajul limfatic. Banda actioneaza asupra receptorilor si proprioreceptorilor de la nivelul pielii, stimuladu-i sa transmita la nivelul creierului semnale pentru coordonarea activitatii musculare. Banda kinesiologica nu blocheaza miscarea fiziologica, ci faciliteaza procesul natural de vindecare a corpului.
Beneficiile benzii kinesiologice:
In ce afectiuni se aplica banda kinesiologica ?
Banda kinesiologica este folosita pentru a ajuta la vindecarea diverselor afectiuni din sfera ortopedica, reumatologica sau neurologica, cum ar fi:
Cat de des se aplica banda kinesiologica ?
Banda poate fi purtata pe perioada indelungata, dar trebuie schimbata de regula la doua-trei zile pentru a produce efectele dorite. Banda este rezistenta si la apa, de aceea poate fi purtata in timpul dusului, iar daca ne dorim sa inotam cu ea este necesara o versiunea cu rezistenta sporita.
Cat de important este ca banda sa fie aplicata corect ?
Pentru a avea efectele scontate, banda trebuie aplicata de un specialist, deoarece desi nu nu este greu de aplicat, conteaza tehnica prin care aceasta este aplicata. Nefiind aplicata corect, pe langa faptul ca nu aduce niciun beleficiu organismului, poate chiar influenta negativ procesul vindecarii.
Cum se aplica banda kinesiologica ?
Pielea trebuie sa fie cat mai curata si degresata, iar parul trebuie sa fie indepartat pentru ca banda sa se lipeasca cat mai bine. Se taie colturile pentru a nu se dezlipi banda, iar capetele nu trebuie sa fie intinse in prealabil, ci trebuie sa fie fixe pentru a nu trage pielea. Banda se poate aplica sub diferite forme (sub forma literei I, X sau Y) in functie de zona tratata si de efectele scontate. Pentru a oferi tonifiere musculara, banda se aplica de la origine la insertie (banda stimuleaza tegumentul, tragand muschiul spre origine, astfel acesta se contracta). Pentru relaxarea musculara banda se va aplica de la insertie la origine. Pentru eliminarea edemului se folseste alicarea benzii in fasii. Exista mai multe tipuri de aplicatii, in functie de ce efecte ne dorim sa obtinem.
In concluzie, daca ati suferit un traumatism, sau aveti o deficienta, aplicarea acestor benzi poate grabi procesul vindecarii, dar este indicat sa apelati la ajutorul un specialist pentru a beneficia de efectele dorite.
La Clinica Masaya, specialistii kinetoterapeuti sunt alaturi de tine in procesul de recuperare si iti pot imbunatatii starea de sanatate, folosind tehnici moderne si de ultima generatie de tratament.
Dr. Tarek Nazer, medic ortoped supraspecializat in chirurgia artroscopica minim invaziva si chirurgia artroscopica a membrului inferior
Comentariile pe care le veti posta vor apare dupa aprobarea lor de catre administratorul site-ului. Va multumim pentru intelegere !