• contact@clinicamasaya.ro
  • Luni - Vineri 8.00 ÷ 20.00

Blogul Clinicii Masaya

Home Blog

Clinica Masaya

Artroscopie de sold


Artroscopia de sold este o procedura chirugicala minim invaziva la nivelul soldului prin care se pot diagnostica si rezolva multiple probleme. Interventia se efectueaza prin 2-3 incizii mici prin care se introduce o camera si instrumente chirurgicale care vor ajuta la tratarea corecta a afectiunii prezente.

Articulatia soldului este complexa, cu rol important la mers si la mentinerea pozitiei verticale a corpului. Este formata din doua oase, coxalul si femurul, care se articuleaza in cavitatea articulara, ambele fiind acoperite de un cartilaj fin si inconjurata de muschi , labrum, ligamente si capsula.

Cand este indicate artroscopia de sold ?

Artroscopia de sold se recomanda atunci cand apar dureri persistente care nu raspund la tratamentul nechirurgical, blocaje, umflaturi sau boli degenerative ale articulatiei. Se mai poate face si in urmatoarele cazuri:

  • Impingment acetabular - cand apar osteofite sau ciocuri de os la nivelul acetabului
  • Leziunea de labrum , labrumul fiind inelul fibrocartilaginos ce incojoara capul femural si ii mentine pozitia in acetabul.
  • Inflamatia sinovitei
  • Indepartarea de corp liber intra articular
  • Infectie intra-articulara
  • Coxartroza
  • Displazie de sold

Ce implica aceasta interventie ?

Artroscopia soldului se practica cel mai frecvent folosind anestezie de tip rahidian, dar in functie de examenul clinic si cel preoperator se stabileste tipul de anestezie potrivit fiecarui pacient in parte. Pacientul fiind pozitionat pe partea dorsala se aplica o tractiune la nivelul soldului folosind un sistem special pentru a creea spatiu suficient pentru a explora articulatia, apoi folosind 2-3 incizii mici si instrumente speciale de vizualizare a articulatiei se pot rezolva diferite probleme ale soldului, durata operatorie este intre 60-90 de minute.

Care este timpul de recuperare ?

Recuperarea difera in functie de afectiunea tratata, intre 2-12 saptamani, primele cateva zile este posibil sa fie nevoie sa folositi carje.

Rezultatul final al interventiei se vede la 6-12 luni post operator , respectand programul de recuperare potrivit fiecarui pacient cu fizioterapie si kinetoterapie pentru a recapata forta si mobilitatea.

Dr. Tarek Nazer
Dr. Tarek Nazer

Dr. Tarek Nazer, medic ortoped supraspecializat in chirurgia artroscopica minim invaziva si chirurgia artroscopica a membrului inferior


Comentarii


Adauga un comentariu

Comentariile pe care le veti posta vor apare dupa aprobarea lor de catre administratorul site-ului. Va multumim pentru intelegere !