• contact@clinicamasaya.ro
  • Luni - Vineri 8.00 ÷ 20.00

Blogul Clinicii Masaya

Home Blog

Clinica Masaya

Artroscopia de glezna


Artroscopia de glezna 

Artroscopia de glezna reprezinta o interventie minim – invaziva ce are ca scop diagnosticul si tratamentul leziunilor intraarticulare sau artrozelor gleznei.

Artroscopia este o procedura chirurgicala, care se realizeaza folosind o camera video foarte mica ce se introduce in articulatia gleznei prin 2-3 incizii mici prin care se introduc diferite instrumente ce permit rezolvarea problemei rapid si recuperarea mult redusa fata de interventiile clasice.

Glezna este articulatia ce uneste talusul cu capetele distale ale tibiei si fibulei. Talusul functioneaza ca o balama in articulatie ce permite piciorului sa se miste in sus (dorsoflexie) si in jos (flexie plantara).

Glenza este stabilizata pasiv de ligamente si activ de muschi si tendoane.

Cele mai frecvente probleme ale gleznei care pot fi tratate artroscopic sunt :

  • Impingement-ul anterior si posterior de glezna
  • Artroza de glezna
  • Osteocondrita disecanta de talus
  • Sinovita cronica
  • Corpi liberi intraarticulari
  • Rupturi de ligament – entrosa la glezna de grad 3
  • Sindrom de durere de etiologie necunoscuta

Diagnosticul se pune pe baza examenului clinic local insotit de examene paraclinice imagistice precum radiografia, computerul tomograf (CT) sau rezonanta magnetica (IRM) pentru a ajuta la sustinerea si stabilirea diagnosticului si a se decide tratamentul adecvat in functie de afectiune.

Artroscopia se efectueaza sub anestezie care este stabilita la controlul preanestezic, dar de obicei se foloseste cea de tip rahidian deoarece riscurile sunt minime. Durata interventiei este intre 30-90 de minute in functie de specificul afectiunii, pacientii fiind tinuti sub observatie 24 de ore apoi externati.

Recuperarea se produce diferit de la un pacient la altul in functie de diagnostic, varsta si de istoricul medical. Se recomanda fizioterapie si kinetoterapie, cat si infiltratiile cu acid hialuronic , plasma imbogatita cu trombocite (PRP) sau cu celule stem.

Trebuie sa va adresati unui medic ortoped cu experienta in chirurgia artroscopica si sa nu neglijati nici o durere a gleznei deoarece tratata in stadii incipiente are rezultate mult mai bune.

Dr. Tarek Nazer
Dr. Tarek Nazer

Dr. Tarek Nazer, medic ortoped supraspecializat in chirurgia artroscopica minim invaziva si chirurgia artroscopica a membrului inferior


Comentarii


Adauga un comentariu

Comentariile pe care le veti posta vor apare dupa aprobarea lor de catre administratorul site-ului. Va multumim pentru intelegere !