Pentru persoanele care au cazuri de boli cardiovasculare in familie riscul de a avea la o varsta tanara o afectiune de acest gen, mostenita, este destul de mare. Afectiunile inimii presupun o paleta destul de vasta. Consultul de specialitate realizat timpuriu te pune in tema cu ce ar trebui sa stii despre inima ta si buna sa functionare.
Consult de specialitate si EKG-ul
Se va impune o examinare completa. Putini stiu ca si alte organe, precum ficatul, rinichii sau plamanii, pot fi afectate simultan cu inima. Exista o paleta vasta de afectiuni secundare de avut in vedere.
Examinarea va presupune evaluarea cordului, pulsul, frecventa cardiaca si tensiunea arteriala. Acesta, dar si EKG-ul pot fi efectuate in cadrul clinicii noastre, Masaya.
Electrocardiograma sau EKG-ul este testul ce poate determina mariri de volum a inimii, semne de flux sanguine insuficient sau modificari de activitate electrica, inflamatii, pericardita. Nu se impune o pregatire speciala a pacientului pentru a efectua un astfel de test. Este rapid, simplu, nu presupune durere si este desigur non invaziv. Cel mult este de evitat apa rece si activitatea fizica intense inainte de testare.
Interpretarea testului EKG presupune analizarea unui traseu in 12 derivatii. Drept urmare poate fi pus un diagnostic sau recomandate si alte analize, investigatii de laborator printre altele.
Ecografia Doppler
Cand vorbim despre acest serviciu medical ne referim la estimarea debitului sanguin din vasele de sange. Acest tip de ecografie va permite vizualizarea cursului sangelui si poate ajuta la diagnosticarea:
v Insuficientei venoase.
v Defectelor de valva.
v Circulatiei sanguine scazute.
v Anevrismelor.
v Artertelor subtiate.
Spre deosebire de alte tipuri de ecografii aici vorbim despre imagini de ansamblu si a datelor functionale, cu modificari de impact. Avantajul unei astfel de ecografii inseamna procedura non invaziva, nedureroasa, fara efecte secundare, ce detecteaza imediat cheagurile de sange sau procesele ce pot impiedica circulatia.
O astfel de ecografie poate fi realizata in cadrul clinicii Masaya. Detalii aici.
Monitorizare Holter
Monitorizarea Holter inregistreaza activitatea electrica a inimii, in timp ce pacientul desfasoara o activitate uzuala. Scopul va fi acela de a depista aritmii, adica tulburari de ritm cardiac. Trebuie mentionat ca acest gen de monitorizare este extinsa, pe o durata de 24 de ore, pentru a depista modificari de ritm ce pot sa apara intermitent. Spre deosebire de o electrocardiograma obisnuita ce dureaza un minut cel mult, de data aceasta vorbim despre necesitatea unei monitorizari extinse, pana la 72 de ore.
Pacientului i se ataseaza electrozi, cu ajutorul carora se vor inregistra activitatea electrica a inimii. Nu exista vreun risc de a resimti un impuls electric.
O astfel de investigatie este recomandata celor care acuza palpitatii, cazuri in care medicul suspecteaza o boala ce include tulburari de ritm cardiac. Diagnosticul poate fi cel de aritmie ventriculara, ce duce la fibrilatie ventriculara, la asistola si moarte subita. Un alt caz este cel al fibrilatiei atriale, cand riscul major este cel de accident vascular cerebral.
In ambele cazuri complicatiile sunt foarte grave si doar o identificare timpurie poate preveni o situatie si mai grava.
Nu tot timpul asocierea cu durerea trebuie sa te trimita la medic!
Exista si afectiuni cardiologice asociate cu durerea, cum se intampla in cazul anginei pectorale, caracterizata de dureri scurte, ascutite, pret de cateva minute. In alte cazuri insa, durerea nu este un simptom asociat si totusi pot exista diagnosticari cu anevrism, tromboza, preinfarct etc.
Preventia este masura necesara pentru a preintampina probleme mai severe, descoperite prea tarziu. Programeaza un consult la Clinica Masaya! In cadrul paginii detaliem si preturile aferente, precum si detaliile de contact.
Dr. Tarek Nazer, medic ortoped supraspecializat in chirurgia artroscopica minim invaziva si chirurgia artroscopica a membrului inferior
Comentariile pe care le veti posta vor apare dupa aprobarea lor de catre administratorul site-ului. Va multumim pentru intelegere !