• contact@clinicamasaya.ro
  • Luni - Vineri 8.00 ÷ 20.00

Blogul Clinicii Masaya

Home Blog

Clinica Masaya

Coxartroza


Coxartroza 

Coxartroza este o afectiune cronica ce se manifesta prin degenerarea articulatiei soldului si este des întâlnita, afectează milioane de oameni din întreaga lume. Artroza soldului apare atunci cand cartilajul se uzeaza si se distruge progresiv. Este frecvent intalnita la persoanele de peste 50 de ani, in special la femei , rareori apare la tineri sub forma de coxartroza secundara a altor boli .

Cauze ale Coxartrozei si metodele de tratament fara operatie folosind metode minim invazive 

Cauze si factori de risc

Inaintarea in varsta este factorul principal de risc deoarece creste predispozitia la deteriorarea articulatiilor. Alti factori de risc sunt : obezitatea, istoricul de diabet zaharat si boli hormonale , traumatismele sau fracturile la nivelul soldului si malformatiile congenitale sau inegalitatea membrelor.

Care sunt simptomele ?

Coxartroza are un debut lent progresiv , initial se instaleaza o durere dimineața la efectuarea primelor miscari, apoi devenind din ce in ce mai accentuata cu avansarea artrozei. Urmata de redoare articulara , cracmente osoase, sensibilitate la frig si la umezeala si instabilitate in ortostatism. Pe masura ce boala evolueaza apar dureri la efort fizic si apoi la mers.

Cum se pune diagnosticul de coxartroza ?

Diagnosticul se pune in urma anamnezei si unui examen clinic local prin care se va examina mersul, amplitudinea miscarilor, egalitatea sau inegalitatea membrelor, intensitatea si localizarea durerii, acesta fiind însoțit de un examen radiologic prin care se poate observa prezenta de osteofitoza , îngustarea spațiului articular si a depozitelor de calciu in interiorul articulației. Uneori este necesara o investigatie suplimentara precum rezonanta magnetica.

Tratamentul conservator in caz de Coxartroza incipienta 

  • Kinetoterapia si fizioterapia trebuie adaptate la stadiul bolii si de obicei sunt utile in stadiile incipiente, ajuta la reducerea durerii, mentinerea fortei si rezistentei musculare si la creșterea mobilitatii articulare.
  • Tratamentul cu infiltrații locale sub control radiologic, ofera o ameliorare buna a durerii si intarzie evolutia artrozei.
  • Tratamentul farmacologic cu antiinflamatoare si antialgice este recomandat pentru a reduce durerea.
  • Masurile igieno-dietetice sunt utile in toate formele de coxartroza. Este vorba de redimensionarea duratei activitatilor solicitante( ridicarea greutatilor, ortostatismul prelungit), adaptarea unor posturi mai putin nocive si un regim alimentar echilibrat pentru controlarea obezitatii.

Tratamentul Coxatrozei prin infiltratii intraarticulare 

Tratamentul chirurgical al Coxartrozei 

Tratamentul chirurgical prin artroplastie totala de sold prin care se înlocuiește articulația cu una metalica si are rezultat foarte bun. Postoperator pacientul are nevoie de aproape sase săptămâni pentru recuperarea completa dupa operație , el va putea merge inca din a doua zi postoperator cu ajutorul unui cadru.

Dr. Tarek Nazer
Dr. Tarek Nazer

Dr. Tarek Nazer, medic ortoped supraspecializat in chirurgia artroscopica minim invaziva si chirurgia artroscopica a membrului inferior


Comentarii


Adauga un comentariu

Comentariile pe care le veti posta vor apare dupa aprobarea lor de catre administratorul site-ului. Va multumim pentru intelegere !