• contact@clinicamasaya.ro
  • Luni - Vineri 8.00 ÷ 20.00

Blogul Clinicii Masaya

Home Blog

Clinica Masaya

Terapia Trigger Points


Punctele Trigger se localizeaza in musculatura scheletica, sunt hiperiritabile si determina durere intensa la palpare.

Aparitia acestora este o cauza comuna de disfunctie musculo-scheletala , intrucat in corpul uman exista 400 de muschi care sunt predispusi la dezvoltarea acestor focare dureroase, musculatura scheletica reprezentand 50% din greutatea corpului.

Cum apar Punctele Trigger?

Suprasolicitarea musculara determina o criza de natura energetica (aparitia unui dezechilibru biochimic) care duce la aglomerarea de contractii musculare ( se vor transforma in puncte trigger) si la un necesar metabolic crescut . Astfel, apare ischemia locala care va duce la aparitia durerii.

Activarea punctelor trigger si perpetuarea acestora se face in urmatoarele cazuri :

  • Traumatismele, exagerarea unei activitati sau pozitii, efort fizic excesiv
  • Suprasolicitare sustinuta: stresul postural, pozitii vicioase, diformitati si asimetrii ale coloanei vertebrale (scolioze, cifoze , hiperlordozele ) prin mentinerea intr o pozitie scurtata a musculaturii afectate.  
  • Efectuarea incorecta din punct de vedere biomecanic in mod repetat a unei miscari.
  • Inegalitatea membrelor, asimetrii ale bazinului
  • Tulburarile psihologice etc.

Diagnosticul punctelor trigger se face prin examinare manuala. La palpare acestea se percep ca niste noduli care prezinta o sensibilitate foarte mare la aplicarea unei presiuni moderate.

Terapia Trigger  Points reprezinta o modalitate eficienta de inactivare a punctelor trigger prin utilizarea diferitelor tehnici si metode.  Presopunctura are ca scop ameliorarea durerii si tratarea anumitor afectiuni prin intermediul presarii punctelor de contractura.
➢ Cea mai importanta este terapia manuala ( metoda presiunii progresive) - actioneaza direct asupra punctului de declansare si urmareste eliberarea sarcomerului contractat.
➢ Stretching miofascial
➢ Alte metode de tratament: ultrasunete, laser , TENS.  Ca si alte terapii, si terapia punctelor trigger are anumite contraindicatii:
➢ Preexistenta unor tumori maligne
➢ Leziuni cutanate: plagi deschise, arsuri
➢ Afectiuni vasculare: arterioscleroza severa, anevrisme
➢ Afectiuni cerebrale- hematoame subdurale
➢ Administrarea concomitenta de medicatie anticoagulanta deoarece favorizeaza aparitia echimozelor
➢ Demineralizare osoasa avansata. 

Terapia Trigger Points se dovedeste o metoda de tratament sigura si eficienta cu efecte imediate in ameliorarea durerii si tratarea anumitor afectiuni.
Este bine de stiut ca pentru tratamentul punctelor trigger nu exista un numar standard de sedinte, numarul acestora variaza in functie de complexitatea problemei si de numarul muschilor interesati.

Beneficiile terapiei Trigger points sunt relaxarea tesuturilor musculare, ameliorarea durerii si imbunatatirea mobilitatii articulare si a elasticitatii musculare.

Specialistii kinetoterapeuti ai Clinicii Masaya iti pot imbunatatii starea de sanatate si sunt alaturi de tine pe tot parcursul programului de recuperare.

La Clinica Masaya se monitorizeaza in permanenta nivelul de confort al pacientului in timpul tuturor procedurilor efectuate.  Tehnologia performanta de ultima generatie si cursurile de specialitate pe care le efectueaza in mod regulat kinetoterapeutii clinicii, ne ofera cele mai bune rezultate.

Dr. Tarek Nazer
Dr. Tarek Nazer

Dr. Tarek Nazer, medic ortoped supraspecializat in chirurgia artroscopica minim invaziva si chirurgia artroscopica a membrului inferior


Adauga un comentariu

Comentariile pe care le veti posta vor apare dupa aprobarea lor de catre administratorul site-ului. Va multumim pentru intelegere !