• contact@clinicamasaya.ro
 • Luni - Vineri 8.00 ÷ 20.00

Blogul Clinicii Masaya

Home Blog

Clinica Masaya

Osteoporoza intre mit si realitate


 1. BARBATII NU FAC OSTEOPOROZA - FALS
  • 20% din pacientii cu osteoporoza sunt barbati. Dupa varsta de 65 ani toti barbatii ar trebui sa verifice densitatea minerala osoasa.
 2. OSTEOPOROZA NU DOARE - ADEVARAT
  • Osteoporoza este o boala silentioasa, nu are simptome. Durerile apar numai in caz de fractura.
 3. DIETA ASIGURA INTREGUL APORT DE CALCIU - ADEVARAT
  • Persoanele sanatoase care au o dieta echilibrata pot suplini necesarul de calciu.
 4. DACA BUNICA TA ARE OSTEOPOROZA, O VEI AVEA SI TU - FALS
  • Toate femeile au risc de osteoporoza. Ereditatea este doar unul din factorii de risc. Cu toate acestea, avand unul sau mai multi factori de risc nu inseamna ca o persoana va face boala.
 5. PRODUSELE LACTATE SUNT SINGURA SURSA DE CALCIU - FALS
  • Desi laptele, iaurtul si branza sunt cele mai bogate surse de calciu, exista multe alte alimente care pot furniza necesarul de calciu (tofu, salata verde, brocculi, spanac, sardine, migdale, mac, varza, susan).
 6. OSTEOPOROZA NU SE TRATEAZA - FALS
  • Alimentatia sanatoasa si exercitiile fizice pot reduce la minim pierderea de masa osoasa. Persoanele cu osteoporoza ar trebui sa adopte masuri de siguranta pentru a evita caderile. Medicul poate prescrie medicamente antiosteoporotice.
 7. SUSCEPTIBILITATEA LA FRACTURI INDICA OSTEOPOROZA - ADEVARAT
  • Osteoporoza este numita “boala tacuta”. Uneori, o fractura este primul indiciu al fragilitatii osoase.
 8. ESTI PREA TANARA SA FACI OSTEOPOROZA - FALS
  • Exista si osteoporoza secundara altor boli. Calciu si vitamina D joaca un rol major in sanatatea oaselor. Daca dieta este deficitara in calciu si vitamin D sau evitati soarele, adresati-va medicului pentru a suplimenta deficitul.
 9. PREA MULT CALCIU POATE AVEA EFECTE NEGATIVE - ADEVARAT
  • Simptome ca balonare, constipatie poate indica ca luati prea mult calciu. Suplimentele cu calciu pot creste riscul de litiaza renala. Unii medici cred ca suplimentele de calciu cresc riscul de boli cardiace.
 10. DACA TRATEZI MEDICAMENTOS OSTEOPOROZA, NU TREBUIE SA TE INGRIJOREZI ASUPRA DIETEI BOGATE IN CALCIU SI VITAMINA D - FALS
  • Medicamentele te ajuta in prevenirea pierderii de os, dar nu iti vor asigura necesarul de calciu si fosfor. Dieta trebuie sa fie bogata in calciu. Intreaba medicul daca medicamentele contin si vitamina D.
 11. DACA AI NUMAI OSTEOPENIE, NU OSTEOPOROZA, NU TREBUIE SA TE INGRIJOREZE RISCUL DE FRACTURA - FALS
  • La femeile in varsta (60- 70 ani) osteopenia poate fi un factor de risc important pentru fractura. Majoritatea fracturilor apar la persoanele cu osteopenie, desi riscul este mai mare la cele cu osteoporoza. Osteopenia este un semn de avertizare.
 12. DACA URMEZI TRATAMENT ANTIOSTEOPOROTIC, DAR DENSITATEA OSOASA NU CRESTE, INSEAMNA CA MEDICAMENTUL NU ARE EFECT - FALS
  • Cele mai multe medicamente antiosteoporotice nu produc os, ele incetinesc pierderea osoasa. Atata timp cat scorul T este stabil (DXA) si nu a scazut, medicamentul are efect, face oasele mai puternice si scad riscul de fractura. Studiile au aratat ca femeile care au pierdut os in timpul primului an de tratament au prezentat cele mai multe imbunatatiri in anii urmatori.
Dr. Tarek Nazer
Dr. Tarek Nazer

Dr. Tarek Nazer, medic ortoped supraspecializat in chirurgia artroscopica minim invaziva si chirurgia artroscopica a membrului inferior


Adauga un comentariu

Comentariile pe care le veti posta vor apare dupa aprobarea lor de catre administratorul site-ului. Va multumim pentru intelegere !